НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Депутатите се събират в нов опит да изберат председател на парламента

Днес в 10:00 ч. депутатите ще се върнат в пленарната зала за второто заседание след откриването на 48-ото Народно събрание. Вчера то започна с фалстарт, тъй като след четири опита, така и не се стигна до консенсус между партиите, гласуване и избор на председател на парламента.

При първата процедура за избор номинациите бяха четири – Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин („БСП за България“) и Петър Петров („Възраждане“). Нито един от тях не успя да събере необходимото според правилата мнозинство, за да бъде избран председател от първия път. При балотаж между Желязков и Минчев също не се стигна до резултат.

Последва прекъсване, в което депутатите да уточнят процедурата. След възобновяване на заседанието отново се приеха процедурните правила и пристъпиха към втора процедура за избор на председател, в която беше предложена и пета кандидатура – на Йордан Цонев от ДПС.

И при втората процедура не беше избран нито един от петимата кандидати за председател на 48-ото Народното събрание. Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП) отново отидоха на балотаж, но до избор на председател така и не се стигна.

От „Демократична България“ предложиха да се постигне съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили. ГЕРБ подкрепиха предложението, отправено от Христо Иванов, като заявиха, че са готови на компромиси. 

От „Продължаваме Промяната“, обаче, категорично отхвърлиха и заявиха, че това би било неефективно. Дори посочиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание. „Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да подкрепим ГЕРБ, но няма да пречим с допълнително утежняване на този ключов момент за България“, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.