НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Депутатите решават за преименуването на 24 май

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще започнат работа с обсъждане на промени в Закона за закрила на детето, предаде БГНЕС.

Законодателната инициатива е на депутатите от „Воля“ и цели превенция на здравето на децата до 18-годишна възраст, чрез въвеждане на допълнително ограничение, свързано с употреба на изделия за пушене, различни от тютюневите изделия.

Промените са продиктувани от вредите, които продуктите наподобяващи тютюневи изделия с неясен произход и неясна субстанция – пушени в наргилета например, могат да нанесат върху подрастващите. Този тип продукти стимулират децата да ги използват в неумерени количества, като ги консумират продължително време без прекъсване, а това засилва вредата върху живота и здравето им, както и пораждат нагласи, че пушенето е безвреден и приятен навик, смятат вносителите.

Освен санкции за подрастващите, отговорност ще носят и техните родители.

В рамките на заседанието депутатите ще дебатират и по промените в Кодекса на труда, свързани с преименуването на националния празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Идеята за промяна на името на официалния празник дойде от ВМРО, които настояха той да се казва Ден на българската писменост, просвета и култура, но след обществените реакции по темата управляващите стигнаха до консенсусно решение – да отбелязваме и Светите братя Кирил и Методий, и българската азбука, но и славянската книжовност.

С промените в трудовото законодателство се предвижда и повишаването на часовете извънреден труд, срещу които вече имаше протести от някои от синдикатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *