Двойно повече малчугани в неделните ни школа в чужбина

Двойно повече малчугани в неделните ни школа в чужбина

Двойно повече децата посещават неделните ни училища зад граница спрямо учебната 2014/2015. Тогава да изучават българския език и култура ходили 14 986 ученици. През 2020/2021 г. те вече са 31 347, сочат данни на образователното министерство.

Броят на неделните училища също е скочил двойно за същия период – от 196 в 35 държави до 376 в 41 държави. Най-много новооткрити центрове на българската общност има в Испания, сподели шефката на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” Наталия Михалевска. В различни щати на Америка, в столицата на Йордания Аман, Турция, Гърция също могат да се похвалят с разкриването на нови неделни училища.

Над 350 деца посещават уроци в Българо-австрийско училище “Св. св. Кирил и Методий” във Виена. Най-малките са 2 – 3-годишни, има 3 подготвителни групи, по четири групи от първи до четвърти клас. „Имаме малки ученици, които са деца на наши ученици. Това потвърждава съхранението на традицията да се ходи на българско училище”, сподели директорката Ирина Владикова. След това до 12-и клас бройката обаче постепенно намалява – тинейджърите са общо около 80 – 90, от тях абитуриентите са 8. „След това отпадат. Прекъсвайки 4-ти клас, трудът, който е хвърлен през тези 4 годни, бързо бива заличен, защото след година-две децата навлизат бързо в чуждата среда”, каза Владикова

Тя обясни, че причини за отпадането са тежката програма в австрийските училища, тъй като обучението започва да става по-сложно и ангажиментът на децата е по-голям. „Натискът за знание по немски и английски оказва влияние и то е приоритет, затова родители първо се отказват от неделното училище”, обясни директорката. Друга причина е липсата на време. Има деца извън границите на Виена и те нямат толкова време да пътуват всяка събота. Най-пълна е съботната група. В нея от 9 до 5 няма нито едно свободно място. Тази година за първи път е имало и ученик, явил се на сертификат по български език, който го е издържал отлично. „Това ни радва много и се надяваме покрай тях да се появят и други. Има и деца, които се връщат и следват в България”, обясни Владикова.

По думите завръщането в България не е масово, както е в Гърция или Испания, но се наблюдава тенденция децата да учат и да се върнат. Покрай пандемията също е имало семейства, които са се завърнали. Изолацията и онлайн обучението пък са сплотили общността и децата са показали, че имат нужда от езика. „100% присъствие на клас съм имала рядко, сега почти нямам отсъствие на деца”, сподели директорката на неделното училище във Виена. Без пропуски са тинейджърите, дори и тези в 12-и клас.

Първото неделно училище в Нидерландия отваря врати в Лайден през 2006-а с 15 – 20 ученици Тогава заниманията се водят най-вече от родители доброволци, водени от желанието децата им да обогатят знанията си по български език и култура. Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” от 4 години е в Хага, където има по-голяма българска общност. В школото се обучават 97 деца – от предучилищни групи до 11-и клас. Най-много са от 1-ви до 4-ти клас, сподели директорката Арета Семерджиева. Тя посочи, че една част от учениците пътуват всяка събота по 50 – 60 км в посока.

„Родителите са готови да направят много за децата си, водени от любовта към България”, сподели директорката. Родителите и учителите са обедини в името на една добра кауза – децата да научат майчиния си език. Всички 11 педагози са завършили в България и имат педагогическа диплома, но впоследствие се местят в Нидерландия. „Учителите ни предават знания и обич към България”, заяви Семерджиева. Тя обясни, че педагозите работят по адаптираните учебници, тъй като останалите са неприложими поради сложността на учебния материал.

„В противен случай учениците се изгубват, има излишни неща в учебниците. Всеки учител намира правилния подход и го прилага в своя клас”, сподели директорката. Семерджиева сподели още, че част от малчуганите се връщат в България и благодарение на удостоверенията, които получават от неделното училище, могат да продължат обучението си в родината.

В Българско училище „Св. св. Константин и Елена”, Ел Раал (Мурсия), учат ученици от 5- до 18-годишна възраст. Директорката Нели Аврамова сподели, че има деца, които се отказват, но след като видят, че не владеят достатъчно добре българския език, отново тръгват на неделно училище. Тя даде пример с деца, които се връщат в България това лято, но изпитват затруднения в общуването с останалите и пак се връщат при тях. „Те виждат, че не знаят толкова добре езика, и си дават сметка какво е за тях българското училище и се записват отново”, обясни Аврамова.

Директорката смята, че децата са герои, защото учат много езици в училище, но намират време да учат и майчиния. Аврамова подчерта, че ролята на родителите е важна, защото те също помагат много на училището. Директорката разказа, че провеждат часове на място, докато движението между някои области в Испания е забранено без съществени причини. Затова се стигнало до случаи, в които родителите показвали учебниците на децата на полицията, за да могат да ги пуснат.

Повече деца в ЛА учат родния език с онлайн обучението

Повече деца в Лос Анджелис учат български език в неделно училище след превключването към дистанционно обучение заради пандемията. „След като започнахме онлайн обучение, имаше деца, които се записаха заради него, тъй като така имат възможност да се включат в уроците. Разстоянията тук са огромни, има семейства, които пътуват 2 – 3 часа в едната посока, ако няма трафик, и те си губят целия ден, това са много разходи”, обясни директорката на Българско училище ,,Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис Живка Костова.

По думите й въпреки забраните и ограниченията, всички са били по-обединени от преди. За да могат тези деца да продължат с уроците по майчиния език, дори и след края на пандемията в неделното училище ще продължат да се провеждат онлайн занимания. „Всяко едно българче заслужава да знае майчиния си език”, заяви директорката.

Костова също отбелязва увеличение на децата. Преди 10 години в училището са записани 10 деца, а днес вече са 65. „Има приливи и отливи, има такива, които се отказват, след като се местят или не издържат на пътуването. Опитваме се да направи така, че да привлечем повече ученици”, каза директорката на неделното училище в ЛА. Създаването на подготвителна група също е довело до увеличение в броя на децата. „Спомогна и това, че предлагаме групи за изучаване на български народни танци. Децата са много красиви с носиите. Като чуят, че ще правим нещо с тях, веднага се съгласяват да го направят, дори да им е трудно”, разказа Костова.

Тя сподели, че нямат нетърпение всичко отново да бъде отворено и да могат да се видят на живо. „При нас е по-трудно и бавно. Надявам се поне следващата учебна година да започне присъствено в класните стаи”, изрази надежда директорката.