Двойна спасителна операция в Гърция, най-малко 15 мигранти загинаха

Двойна спасителна операция в Гърция, най-малко 15 мигранти загинаха

Лодка с 40 души потъна в Лесбос, 15 бяха извадени мъртви, 9 спасени, втори инцидент с 95 чужденци в Китира, 80 спасени.

Двойна трагедия с жертви, отново имигранти, които се опитаха да намерят по-добра съдба, но издъхнаха в Егейско море, разтърси Гърция.

При две корабокрушения в Китира и Лесбос най-малко 15 души загинаха, а много други все още са в неизвестност. Бреговата охрана полага огромни усилия да спаси хората, които все още са в бурните води на Егейско море.

При първият инцидент на Китира според последна информация, от 95-те мигранти, които са били на борда на платноходката, която се удари в скалите и се разпадна в морската зона на Китира, около 80 души са спасени досега, а всички останали са в неизвестност.

В района метеорологичните условия са лоши, духат ветрове със сила 7-8 бофорта, а поривите достигат 9-10 бофорта. Кораб на бречиха в спасителната операция. Очаква се кораб на бреговата охрана, екип за специални операции и екип от отдела за подводни мисии.

В същото време в Лесбос нещата са още по-трагични. В морската зона Провоскида източно от острова се провежда спасителна операция по търсене и спасяване на мигранти, които са били на борда на потънала лодка. Според пътуващите в лодката на борда е имало около 40 души. Досега петима души са спасени и 15 трупа са извадени от морето, докато други трима са блокирани в скалиста пропаст в района.

Повечето мигранти, достигащи Гърция, пътуват от съседна Турция, но каналджиите промениха маршрутите през последните месеци в опит да избегнат силно патрулирани води около гръцките острови близо до турското крайбрежие.

Китира е маршрут, често използван от тях, за да заобиколят Гърция и да се насочат директно към Италия.