Два метра дистанция не пази от зараза, ако болен кашля

Два метра дистанция не пази от зараза, ако болен кашля

Дистанцията от два метра не е достатъчна, за да ни опази от зараза, ако болен с непокрито лице се изкашля, съобщи електронното издание „Медикъл експрес“.

Това е установено с експеримент, проведен от специалисти в университета на Западен Онтарио, Канада. Те създали „камера за кашлица“, която представлява куб със страна два метра. Човек, който кашля, поставя лицето си в отвор на камерата. Вътре в нея камера и лазер определят скоростта на разпространение на разпръснатите капчици от кашлицата.

„Трудно е да спреш порив на кашлица. Докато се усетиш, че трябва да направиш нещо, и тя те е споходила“, казва проф. Ерик Сейвъри, преподавател по инженерна механика и материалознание. Заедно с вирусолози от болница „Сънибрук“ той изследва потоците на движение на капчиците при кашлица от пациенти, болни от сезонен грип, за да се установи как околната среда влияе върху физическото разпространение на инфекцията.

Ако сте на два метра от някой, който кашля, без да е осигурил преграда, в рамките на около три секунди кашлицата ще е стигнала до вас и ще продължи нататък, обяснява Сейвъри. Дори и когато сте на два метра и половина, потокът капчици от кашлицата все още се движи със скорост 200 мм в секунда, уточнява той.

Изследването показва, че до 10 на сто от фините капчици остават във въздуха и след четири секунди.

Здравните власти по света съветват хората в разгара на пандемията от коронавируса да прикриват лицата си при кихане и кашляне с лакът, а не с длан, за да се избегне разпространението на инфекцията чрез повърхности, които докосваме с дланите си като бравите на врати, банкомати и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *