Двамата българи в Солун опитали да източат 665 000 евро чрез клонинг-карти

Двамата българи в Солун опитали да източат 665 000 евро чрез клонинг-карти

Двама българи на възраст 36 и 51 години бяха задържани в събота сутринта в района на район Евосмос в Солун като част от организирана престъпна група за източване на лични данни чрез метода Skimming от банковите карти на клиентите.

Целта е била да направят копия на карти – клонинги. В приемника на картата на банкомата е бил поставен механизъм за копиране на данни, както и пластмасов капак, към който е била прикачена микросхема и камера към горната част на банкомата за запис на ПИН кода, въведен от картодържателя при използването му (SKIMMING).

От разследването стана ясно, че двамата българи в периода от 16 до 18 септември 2022 г. са поставили три такива механизма в банкомати на банкови клонове в районите на Неаполис, Евосмос и Харилау, като по този начин са прихванали данни от най-малко 665 банкови карти, анулирани през това време от банковите клонове, като избегнатите щети надхвърлят паричната сума от 665 000 евро, като по този начин голям брой притежатели на дебитни/кредитни карти бяха защитени от създаването на клонирани карти и източване на парите им.

Арестуваните, срещу които са образувани преписки, е повдигната наказателна отговорност и са обвинени в измама, компютърна измама, възпрепятстване работата на информационни системи и нарушаване на Закона за личните данни.