Да преживееш коронавируса: Симптомите започнали още от февруари

Да преживееш коронавируса: Симптомите започнали още от февруари

Дни преди Великден чудото на Евелина Цакова се случва и тя се прибира у дома, след като е излекувана от коронавирус. 67-годишната жена е медицинска сестра по професия, работила дълги години в операционна и шокова зала. Разказва, че всичко започва през месец февруари в разгара на грипната епидемия. И през ум не ѝ е минавало, че не става въпрос за обикновен грип.

„Започна моето с хрема, остър конюнктивит, затвориха ми се очите и гърлобол. Понеже съм диабетичка, пих антибиотик и ми поминаха тези оплаквания. 3-4 дни нямаше нищо и след това слезна към гърдите“, разказа Евелина Цакова.

Първоначално Евелина подценява състоянието си и се лекува дълго време вкъщи, въпреки това се самоизолира, накрая обаче стига до „Пирогов“ със задух и двустранна пневмония.

„Три антибиотика, в болницата ми вливаха два и сега продължавам да пия още 10 дни, защото то е уникално нещо, чувстваш се изтощен, просто е съсипващо, отвратително“, споделя още Евелина пред Bulgaria ON AIR.

Тя лежи в болница 1 седмица. За щастие не се налага да бъде подложена на кислородно лечение. Сега е добре и пробите ѝ са отрицателни. Разказва, че Ковид-19 атакува изведнъж. „Аз нямах връзки с чужбина, никъде не съм ходила, нямам обяснение, първа започнах да нося маска, подиграваха ми се. И се пазя, с дезинфектант в ръцете, бърша дръжките“, каза Евелина Цакова.

А излекуването си дължи на изключителния професионализъм и човечност на героите в бяло – медицинският екип в „Пирогов“.

„Те се хвърлят като лъвове да ни спасяват. Вие представяте ли си да ходите в тази жега по 12 часа, 14 или 18 с този скафандър, нито може да ядеш, нито може до тоалетна да отидеш, нито телефон да вдигнеш, какъв ужас е“, отбеляза Евелина.

Сравнява работата им с битка на фронтовата линия, но с невидим враг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *