НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

ДАНС и ГДБОП разследват хакерската атака срещу правителствени сайтове

Прокуратурата се самосезира заради хакерски атаки срещу български сайтове, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

„Днес, 15.10.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове. Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга, съобщават от държавното обвинение.

„Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването й материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство. За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена“, съобщават от прокуратурата.

По-рано  бе съобщено, че руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са атакували наши сайтове. При сайта на президента наистина има проблем, но правителствените работят, макар и със затруднения, съобщи 24 часа.

От ГДБОП потвърдиха, че работят по хакерска атака. Тя е от типа DDoS – разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

Причината сайтовете на правителството да издържат парадоксално естара руска атака. През 2015 година по време на местните избори сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Затова след атаката се сдобиха със защити. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear.

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.

От пресцентъра на държавния глада също потвърдиха за хакерската атака срещу сайта на президентството:

„Във връзка с отправени въпроси от медии прессекретариатът информира, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта“, съобщават от пресцентъра на Дондуков 2.

„Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката. В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него“, категорични са от пресслужбата на президента.

По-късно и главният прокурор коментира темата, като допусна, че са замесени руски хакерски групи.

„Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерски групи. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние“, написа Иван Гешев в профила си в Twitter.