Даниел Митов: Последните 22 правителства са взели 37 млрд. дълг, а Асен Василев иска 40 за 3 г.

Даниел Митов: Последните 22 правителства са взели 37 млрд. дълг, а Асен Василев иска 40 за 3 г.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС коментира актуалната политическа ситуация в България и отправи критики към бившия финансов министър Асен Василев.

„В никакъв случай не бива това мнозинство, което стана за избора на председател на Народното събрание, да се трансформира автоматично в идеята, че около този избор изведнъж може да се случи правителство. Това не е логика, която в момента може да се прилага. Тепърва предстоят разговори. Правителство се съставя около мнозинства, които имат точни политически възгледи. „Продължаваме промяната“ казват, че трябва да си говорим, а в същия момент отказват разговори. Дори предразполагат за неподкрепа на правителство с мандат на този или онзи. Като си говорим за дълг, вчера Делян Добрев и колегите изчислиха, че последните 22 български правителства от 1985 г. насам, са взели 37 милиарда нетен дълг. Логиката на бюджетите на Асен Василев ни води натам, че за следващите три години да вземем 40 милиарда. Тоест, повече от последните 37 години общо“, каза той в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

„Трябва да е ясно, че българският бюджет не може да бъде товарен с дългове по логиката, която заложи Асен Василев. Това трябва да си го кажем категорично и ясно, но така не може да се продължи да се работи. Много е лесно да кажеш, че ще увеличиш пенсиите. Всички си обичаме пенсионерите, майка ми е пенсионер. А защо спряха строителството на магистралите? Ние предлагаме да се дисциплинира бюджета.  Въпросът е от къде и как да балансираме бюджета така, че да инвестираме в икономиката си и да дадем възможност на бизнеса да диша, така че да създава по-голям брутен вътрешен продукт, съответно да идват повече данъци, съответно повече възможности за по-високи пенсии и за намаляване на дълга“, добави Митов.

Според него, цената на горивото може да бъде свалена без да трябва да се компенсират 25-те стотинки отстъпка. „Те трябва да отпаднат. Цената на горивото беше изкуствено завишена. В момента тя не пада, защото служебният кабинет няма и мандата да приеме такива решения. Със сигурност може да се наложи мито на вноса на руски петрол. Това ще нормализира цените до нива, които бяха преди около две години. Когато едно общество расте, то в началото трябва да се дисциплинира финансово, за да натрупа капитал и възможност икономиката да работи и да генерира повече приходи. Междувременно хората търсят някакви по-добри опции. Но ние без възможността да натрупаме икономически потенциал, който да носи приходи, за да можем да харчим повече, няма как да минем. Има такива периоди в историята, в които дясно консервативни правителства натрупват подобен потенциал, после идва един Асен Василев, похарчва всичко да две години и ние се връщаме на кота „нула“, категоричен бе той.