Даниела Дариткова: Намаляването на ДДС не гарантира ниски цени

Даниела Дариткова: Намаляването на ДДС не гарантира ниски цени

Намаляването на ДДС не гарантира ниски цени за крайния потребител, а стабилизиране за даден сектор, настоя в Сутрешния блок на БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

„Винаги сме дължали на единната ставка на ДДС-то, но ресторантьорството пострада много в тази криза. Намаляването на данъка е обвързано с увеличаване на минималните прагове в този бранш, което ще доведе до увеличаване на приходите в бюджета“, каза тя.

„От мярката 60:40 – над 200 хил. българи са запазили работните си места, над 13 хил. работодатели са се възползвали от нея. Темповете на регистрирани безработни много се забавя. Грантовете за микро и малки предприятия също ще дадат резултат, това е смисълът и на намаленото ДДС за ресторантьорите“, каза д-р Дариткова.

По думите й смисълът на мерките не е живот назаем. „Парите не се дават на калпак, както искаха от опозицията, а за стабилизиране на даден бизнес“, категорична бе шефката на ПГ на ГЕРБ.

„Аз съм от 80-те процента заболели, които преминахме през коронавируса с минимални симптоми, но и аз мислих, че този вирус не е нещо сериозно“, обяви още д-р Дариткова, която вече пребори COVID-19.

„Показаха се някои дефицити на здравната ни система, но беше важно да се реагира според конкретната ситуация, анализите предстоят. Важно е какво бъдеще чертаем за здравната ни система. Реформата не е революционно събитие, тя е постоянен механизъм за подобряване на системата“, посочи тя.

„Добре е, че имаме достатъчен брой легла в болниците, нещо, което не видяхме в други европейски страни. Достъпът до медицинска помощ у нас е улеснен. Кадровите дефицити в определени болници проличаха. Никой не очакваше такова развитие на епидемията в световен мащаб“, допълни Дариткова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *