Гърция с рекорден брой новозаразени от началото на пандемията!

Гърция с рекорден брой новозаразени от началото на пандемията!

Гърция е отбелязала рекорден брой нови случаи за един ден от началото на пандемията – 3465, съобщава „Катимерини“. Затова е бил задействан следващият етап от плана за действие при извънредни ситуации за намаляване на натиска върху системата на здравеопазването, предаде БТА.

Нов рекорд е отбелязан и при броя на интубираните пациенти с COVID-19 – общо 630, затова правителството е дало срок от 48 часа на лекари с частна практика (патолози, белодробни специалисти, общопрактикуващи и анестезиолози) да се отзоват на призива да дадат своя принос в болниците от публичното здравеопазване в борбата срещу коронавируса.

Ако не бъде постигнат нужният брой от 200 лекари, които се смята, че са необходими в този момент, ще се пристъпи към гражданската им мобилизация.

Освен това цялата страна ще се разглежда като един общ здравен регион, което ще позволи прехвърляне на пациенти между съседни префектури. От частния сектор се предоставят на националната здравна система 550 допълнителни болнични легла, от които 100 за лечение на пациенти с COVID-19.

„Та неа“ също съобщава за рекордните данни и за мерките, които се приемат в областта на здравеопазването, но отбелязва, че същевременно правителството готви отваряне на търговията на три етапа, защото приходите в публичните фондове пресъхват, а дългът нараства заради мерките за подкрепа на икономиката.

Опозиционният печат отново не спестява критиката си към правителството за управлението на кризата. „Пандемията препуска, а правителството… разхлабва“, пише „Ефимерида тон синдактон“. Изданието коментира, че премиерът е обявил постепенно завръщане към нормалността в момент, когато страната отбелязва отрицателен рекорд на новите случаи, болниците се намират под задушаващ натиск, а министърът на здравеопазването обявява „кръпки“, за да закрепи националната система на здравеопазването.