НОВИНИТЕ

Гърция разрешава музика в заведенията и смекчава полицейския час

По предложение на експертната епидемиологична група тази вечер гръцкото правителство оповести ново смекчаване на ограниченията заради пандемията, включително разрешаване на музика в заведенията и намаляване на продължителността на полицейския час, съобщи телевизия Скай. Новият режим, който ще влезе в сила от 12 юни, беше обявен от заместник-министъра по гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас, предава БТА.

Полицейският час вече ще започва един час по-късно, от 1,30 през нощта, и ще завършва в 5,30 сутринта. От 1 юли се предвижда той да бъде отменен изцяло, ако го позволят епидемиологичните данни. Музиката в заведенията ще бъде позволена, но само за седящи клиенти. Освен това от събота се увеличава разрешеното присъствие на зрители на театрални представления и концерти от 50 на 75 процента от капацитета, когато съоръжението побира до 1000 зрители, на 70 процента за съоръженията с капацитет до 5000 зрители и на 65 процента за съоръженията за до 15 хиляди зрители. За тези с над 15 хиляди места се позволява присъствието на до 10 хиляди души.

От понеделник, 14 юни, се разрешават практическите и клиничните лабораторни упражнения на студентите. Епидемиологичната комисия е предложила през юли да бъде увеличен от 100 на 300 броят на присъстващите на сватби и кръщенета. Търговските панаири ще бъдат възобновени в регионите, където делът на ваксинираните е над 50 процента.