НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Гърция купува изтребители Рафал от Франция

Гърция ще подпише споразумение с Франция за покупката на 18 изтребителя Рафал, произведени от компанията Дасо, в рамките на дни, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от в. „Катимерини“.

Страната иска да подобри въоръжените си сили и отбранителните си способности с нови изтребители, фрегати и оръжия на фона на нарастващо напрежение със съседна Турция за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие.

„В рамките на няколко дни споразумението за покупка на 18 самолета Рафал от Франция ще бъде подписано в Атина“, заяви снощи Мицотакис пред депутатите по време на дебатите за бюджета за следващата година.

Очаква се изтребителите да пристигнат в Гърция през 2021 г.

Премиерът заяви още, че рамките на бюджета за догодина разходите за отбрана ще достигнат 5,5 милиарда евро, което е с 57 процента повече в сравнение с 2019 г. Ще се осъществят 105 програми в сферата на въоръжаването на обща стойност 11,5 милиарда евро.

Мицотакис добави, че Гърция иска да купи нови фрегати, хеликоптери, дронове и да модернизира флотата си от изтребители Ф-16.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *