Гърция и Испания най-желани за почивка

Гърция и Испания най-желани за почивка

Премахването на ограниченията увеличиха пътуванията

Гърция и Испания са сред най-желаните места за почивка сред българите. Това показват данните за резервации на туроператорските фирми.

Списъкът на най-популярните държави с изключение на България традиционно включва Гърция, но също така Италия, Испания и Малта, по-малко популярни през предходните години. Цената на самолетните билети до най-популярните ваканционни дестинации от България е нараснала средно с 30%.

Премахването на ограниченията в много европейски държави и въвеждането на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 увеличиха значително нуждата на българите да планират пътувания в чужбина. Тази година българските туристи избират ваканционни дестинации, които са популярни от години. Гърция, която от години е една от най-популярните дестинации за почивка, е на първо място в класацията. Най-популярните дестинации са Атина, Крит и Корфу.

Въпреки че цените на самолетните билети до гръцките градове тази година са се увеличили средно с 38%, това не спира българите. Гърция беше една от първите страни в Европа, която обяви премахването на ограниченията и ясен план за отваряне на туризма за чуждестранни туристи.
Второто място в класацията зае Испания, която беше хитът на тазгодишните майски празници. Тази година българите ще пътуват до Майорка, Аликанте, Барселона, Малага. Високата популярност на Испания тази година доведе до по-високи цени на самолетните билети – ще платим с 45% повече за двупосочен билет от миналата година.

В топ 3 на най-популярните дестинации за почивка влиза Италия. В Италия българите най-често избират Рим и Катания, а цените на билетите тази година са по-високи с по-малко от 18%. Според експертите по-ниският интерес към Италия тази година се дължи на задължението да се предоставят тестове за коронавирус дори за ваксинирани хора, но това се промени от първи юли, когато официално влезе в сила цифровият сертификат за COVID-19 на ЕС в страните от Европейския съюз. Тази година българите ще ходят на почивка без деца, въпреки че има и изключения. Семействата с едно дете ще отидат до Гърция и Испания, докато двойките без деца ще отскочат до Италия.