НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Гърция иска информация от Панама за трансфери от Катар в сметки на Ева Кайли

Председателят на гръцката служба за борба с прането на пари Хараламбос Вурлиотис е изпратил писмо до властите на Панама, с което иска информация дали в сметки на бившия заместник-председател на Европарламента Ева Кайли и партньора ѝ Франческо Джорджи са постъпили суми в размер на повече от 20 млн. евро от Катар.

Кайли, евродепутат от Гърция, беше арестувана от белгийската полиция в началото на декември, припомня БТА. Срещу нея и група лица, след които бившият евродепутат Антонио Панцери, са повдигнати обвинения, че са получавали пари от Катар, Мароко и евентуално и други страни, за да лобират в тяхна полза. В домовете им бяха открити значителни суми в брой, които според публикации са в размер на около 1,5 млн. евро.

Повод за искането на гръцките власти е публикация в интернет, в която се виждат банкови документи, според които в сметки на Кайли и членове на семейството ѝ в панамската банка Bladex of Panama са внесени 28 млн. евро със страна на произход Катар. Твърди се, че 20 млн. са влезли в сметка на Ева Кайли, 4 млн. евро – в сметка на баща ѝ Александрос Кайлис и още 4 млн. – на майка ѝ Мария Игнатиаду.

Гръцкият адвокат на Кайли Михалис Димитракопулос отхвърли изнесените в интернет документи като неистински и заяви, че сам той е внесъл искане до гръцките служби за борба с прането на пари да се обърнат към Панама, за да се докаже, че фактите в тях не отговарят на истината.

Гърция започна собствено разследване след обвиненията срещу Кайли в Белгия. Вече са запорирани недвижими имоти и сметките на евродепутата в Гърция, както и тези на членовете на непосредственото ѝ семейство и на две неправителствени организации, които принадлежат на сестра ѝ Мадалена.