НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Гърция започна да предава на Украйна пехотни бойни машини съветско производство

Гърция започна да предава на Украйна пехотни бойни машини БМП-1 съветско производство, които са били на въоръжение в армията на ГДР и са били предадени на Атина от Германия, съобщи днес украинският външен министър Дмитро Кулеба на съвместна пресконференция с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Киев.

„Особено ценим въоръжението, което Гърция предоставя на Украйна“, каза Кулеба на пресконференцията, която беше излъчена от украинското външно министерство във Фейсбук. Кулеба оцени като „много важно“ това, че „дългоочакваната доставка на бронирани пехотни машини БМП-1 от Гърция вече е започнала“.

“Те ще бъдат доставени на нашата армия възможно най-скоро“, заяви украинският първи дипломат, предаде агенция ТАСС

На пресконференцията Дмитро Кулеба съобщи, че на разговорите с гръцкия си колега той е повдигнал въпроса за продължаване на сътрудничеството между двете страни във военната сфера и е отбелязал, че укрепването на противовъздушната отбрана сега е приоритет за Киев.

„Гърция знае за нашето искане и ще работи по него“, добави украинският външен министър.

Според медийни информации през 90-те години на миналия век Гърция е получила от Германия на преференциална цена около 500 БМП-1, които ФРГ е наследила от армията на ГДР. По-късно тези съветски БМП-1 са били модернизирани по стандартите на НАТО. На въоръжение са останали общо 185 БМП-1.

През септември тази година гръцкото министерство на националната отбрана обяви, че Гърция ще изпрати 40 БМП-1 на Украйна и ще получи в замяна същия брой германски пехотни машини „Мардер“. Вчера министерството на националната отбрана на Гърция съобщи, че първите шест бойни машини „Мардер“ са пристигнали в Гърция от Германия и ще бъдат изпратени за охрана на сухопътната граница с Турция след техническа проверка и интегриране в гръцките въоръжени сили.