Гърция: Жителите на остров Евия отказват да се евакуират, пазят домовете си на смени

Гърция: Жителите на остров Евия отказват да се евакуират, пазят домовете си на смени

Жителите на остров Евия са нащрек и са решени да останат в домовете си, за да се опитат да ги спасят от силните пожари, обхванали този гръцки остров, въпреки че властите ги призовават да се евакуират.

Очаква се гръцкото правителство да обяви спешни мерки днес, 11 август, за да помогне на тези, които са загубили домовете си и друго имущество, но за някои местни жители напускането на домове им насред огъня не е опция.

„Полицията дойде и ни каза да се евакуираме от село Авгария, но не можахме, това е наша собственост. Не можем да оставим къщите ни да изгорят. Вече три дни спим на смени“, казва 55-годишният Янис Агелопулос, който притежава магазин в северния край на острова.

Пожарникарите очакват по-силен вятър този следобед, който може да предизвика още пожари на втория по големина гръцки остров, където огънят гори от осем дни.

Други пожари в Пелопонес също могат да се активират отново.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини за неуспеха на страната да се справи с горските пожари, които избухнаха в цялата страна миналата седмица.

Според него властите бързо работят за установяване на щетите, причинени от бедствието.

Мицотакис трябва да председателства заседание на кабинета днес, когато се очаква да бъдат обявени специални мерки за тези, които са загубили домовете си, ферми и друго имущество.

във вторник беше одобрен бюджет от 500 млн. евро в помощ на остров Евия и района на Атика около столицата Атина.