Гърция е ваксинирала 270 хиляди души през януари

Гърция е ваксинирала 270 хиляди души през януари

През януари са били ваксинирани 270 гръцки граждани при цел на ваксинационната програма от 200 хиляди, съобщи тази сутрин пред телевизия Скай гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас, предаде АНА-МПА.

За февруари прогнозата е за тройно по-висок брой на ваксинациите. „През март ще направим още повече (ваксинации), а през април, май, юни ще ваксинираме масово гръцкото общество, това са месеците, в които ще заработим на пълна мощност“, заяви Кикилиас, предаде БТА.

Той каза, че ако продължат без прекъсване европейските доставки на ваксини, до лятото ще е приключило ваксинирането на уязвимите групи, на здравните работници, на възрастните, ще е напреднало ваксинирането и на значителен брой граждани, така че Гърция ще може да гледа на лятото с оптимизъм.

Организацията на ваксинирането е четворна, каза Кикилиас: тя може да се извършва в здравните центрове, в болниците, в големите ваксинационни центрове, а същевременно са започнали разговори с частнопрактикуващи лекари и с фармацевтите да се включат при нужда.