Гърция готви ограничителни мерки за неваксинираните през есента

Гърция готви ограничителни мерки за неваксинираните през есента

Държавните служители, които не са ваксинирани, ще могат да работят, като представят два отрицателни теста седмично, платени от джоба им

Ограничителни мерки във връзка с коронавируса ще бъдат въведени в Гърция през есента, но те ще бъдат само за хората, които не са ваксинирани срещу заболяването, съобщава англоезичната версия на изданието „Катимерини“. Според плановете неваксинираните срещу коронавируса няма да могат да влизат в закритите части на ресторантите, както и да присъстват на културни мероприятия.

Засега коментарите са, че неваксинираните срещу COVID няма да могат да получават развлекателни услуги през зимата – затворени за тях ще бъдат барове, ресторанти, кафенета, театри, кина и стадиони, посочва още гръцкото издание. Засега няма планове за ограничен достъп до магазини, например.

Използването на маски на открито отново ще бъде обмислено и вероятно ще важи за всички.

Маските бяха задължителни дори и навън в южната ни съседка до 23 юни. Решението за носенето на маски беше често критикувано и не толкова стриктно спазвано, включително и заради горещата вълна, обхванала страната в този период.

Ограничения ще има и за преподавателите в училищата и университетите – те трябва или да се ваксинират, или да се тестват два пъти седмично за собствена сметка. Студентите ще могат да посещават лекциите присъствено само ако са ваксинирани или имат отрицателен тест, посочва още „Катимерини“. Разликата е, че държавата ще плаща тестовете на студентите.

Учениците на възраст над 12 години също ще бъдат тествани регулярно, независимо дали са ваксинирани, или не. Те обаче могат да изберат дали да се самотестват, или да отидат в лаборатория, в която разходите за тестовете ще бъдат поемани от държавата.

Неваксинираните служители в държавната администрация, които не са ваксинирани, също ще трябва да се тестват два пъти на седмица за собствена сметка.