Гърция въвежда по-строги мерки за движение с частни и обществени МПС

Гърция въвежда по-строги мерки за движение с частни и обществени МПС

Нови допълнителни правителствени мерки за ограничения на движението на пътници с всякакви обществен или частен транспорт ще бъдат в сила за два месеца (31 май).

Тези мерки предвиждат:

  • За леки автомобили до 5 места, обществени или частни е разрешен един пътник. По изключение може да бъде транспортиран и втори пътник, ако превозът е по медицински причини (трансфер до болница, медицински център или друга болница).
  • За леки автомобили с 6 или 7 места, обществени или частни, са разрешени двама пътници.
  • За 8 или 9 превозни средства, обществени или частни, са разрешени трима пътници. По изключение в такива случаи ограниченията на пътниците могат да бъдат надвишени само ако родител с малолетни деца е в превозното средство. Също така за всички обществени автобуси (градски и междуградски) или частни автобуси, включително, могат да превозват до 50% от предвидените места на превозното средство.

Наредбата издадена от Министерството на транспорта е в сила зо 31 май 2020 година.

В същото време стана ясно, че Правителството обмисля затягане на мерките относно придвижването на гражданите, между които: Тричасово ограничаване на движението на гражданите в разките на деня, забрана за пътуване в определено време на деня, премахване на писмената декларация за движение, остава само чрез SMS (ще има запис на времето за излизане и евентуално ограничаване излизането на възрастни и уязвими групи).

„Целта е да се сложи край на злоупотребите и безразсъдното използване на безплатните SMS през номер 13033. В рамките на два до три дни мерките ще бъдат въведени, тъй като много граждани не спазват забраните за движение“, заяви правителствения говорител Стелиос Пецас.

„На 15 април ще имаме информация вече дали мерките, които сме взели за коронавирус, от закриването на училищата до карантинните мерки са правилни. Разбирам, че е необходимо търпение и дисциплина, но никой, не иска да рискува здравето на собственото си семейство“, отбеляза пред телевизия Скай здравният министър Василис Кикилиас.

Относно досегашното разпространение на вируса, министър Кикилиас каза, че Гърция е в кривата, тоест болестта се разширява, но с такава скорост, която позволява на болниците и обществената здравна система да реагира. Предупреди, че м. април е „много критичен месец“ и не трябва да има отпускане, защото е лесно да се подхлъзнем в сценарии на бедствия, ако не разбираме, че трябва да останем у дома. „Нека никой не се отпуска“, отбеляза г-н Кикилиас,отбелязвайки, че това е новият патриотизъм.

Пикът на пандемията в Гърция се очаква в периода 8-11 април, точно преди Страсната седмица. Случаите на заразени се очаква да наброява до 2500-2 700 случая със 75-85 смъртни случая, пише in.gr . Дотогава всеки ден се очаква да има 80-150 нови случая и веднага след това – вероятно след Цветница ще спадне до 15-40, допълва още изданието. Прогнозира се, че броят на хората, които ще починат (въз основа на текущи инциденти и смъртни случаи) е около 85-115 души, при най-лошия сценарий може да надхвърли 130-140.

Към днешна дата 1415 са вече потвърдени случаи на заболели от коронавирус в Гърция. 90 пациенти са хоспитализирани в отделения за интензивно лечение, от които 14 са жени. Средната им възраст е 66 години. Броят на починалите е 51. Първа жертва е регистрирана днес и на остров Миконос, 69-годишна жена.

В карантина са два района в Гърция. Община Фустани в Едеса е поставена в карантина за 14 дни. Това е вторият карантинен район в Гърция след община Месопотамия на община Кастория, както и пътническия ферибот „Ел. Венизелос“.

Вечерен час е въведен в 5 общини, Кастория, Орестиада, Несторио, Ксанти и Мики, която на практика граничи с Община Златоград. Забранено е излизане от 20:00 до 8:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *