НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Гърция въвежда задължителен ПОС терминал за всички сектори

Всички бизнес сектори, които досега бяха освободени, като фитнеси, паркинги, павилиони, таксита, ще имат задължително ПОС. Решението на финансовото министерство е продиктувано от официалните данни, че транзакциите с пластмасови пари се увеличават от месец на месец и се стабилизират на 30%-40%.

Повече от 60 милиарда евро се очаква да бъдат формирани тази година в плащания с пластмасови пари (карти), осигурявайки намаляване на данъците за потребителите, но също така и значителна глътка въздух в публичните приходи. В този контекст Министерството на финансите и ААДЕ (НАП) планират да продължат с разширяването на ПОС и касови апарати във всички икономически дейности. Същевременно се подготвя онлайн интерфейс на касовите апарати с ПОС и изпращане на данните към електронните системи на ААДЕ (НАП).

След електронното приложение „Appodixi“ (касови бонове), което вкара гражданите в играта за проверка на касови бележки с цел идентифициране на издадени от недекларирани или манипулирани касови апарати, Министерството на финансите и ААДЕ (НАП) планират въвеждане и на онлайн интерфейс на касовите апарати с ПОС от началото на 2023 г. С новата система данъчните ще имат пълна представа за сумата и времето на издаване на касовите бележки за продажба на дребно и начина на плащане от клиента като по този начин ще установяват случаи на укриване на доходи и кражба на ДДС от тези, които не издават касова бележка. От проверките, извършени от контролния механизъм, е установено, че много фирми при транзакциите, които имат с клиентите си с кредитни или дебитни карти, не издават касовата бележка на дребно. Тоест, докато ПОС приема транзакцията, магазинерът или изобщо не изрязва касова бележка, или издава касова бележка, но с малка сума.

От нова година касовите апарати и ПОС стават едно цяло с пълен запис на всички данни в реално време и възможност за директна насрещна проверка от контролните механизми. Новата система се нарича „Системи за издаване на дребно и терминали за приемане на платежни карти (EFT POS) Interface“. С тази система EFT POS терминалите няма да могат да работят автономно за дебитни транзакции. Тоест при картови плащания няма да се допуска въвеждане на сумата за плащане чрез въвеждане на ПОС. Сумата ще излезе от касата.