НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Гутериш прогнозира: Светът го очаква най-големия икономически спад

Светът може да се сблъска с най-големия си икономически спад от 80 години поради ефектите от пандемията от коронавируса. Това съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, говорейки във видеоформат на форума за Нобелова награда.

“Социалните и икономически щети от пандемията са огромни и продължават да нарастват,” каза той. “Няма ваксина, която може да коригира вече нанесените щети. Изправени сме пред най-тежката глобална рецесия от осем десетилетия”, предупреди Гутериш. “Крайната бедност и заплахата от глад се увеличават.“

Ръководителят на ООН посочи, че “причината за това положение е вече съществуващото неравенство и несправедливата структура на обществото”, които пандемията разкри.

Гутериш заяви, че реакцията на страните спрямо пандемията не е координирана и тази ситуация трябва да бъде коригирана, когато се разпространява коронавирусната ваксина.

“Пандемията се превърна в безпрецедентна криза, при която светът е изправен пред общ враг. За съжаление правителствата не излязоха с общ отговор на тази глобална заплаха”, каза генералният секретар.

Той припомни, че „от самото начало Световната здравна организация е предоставила фактическа информация и научни насоки, които трябва да бъдат основа за координирани глобални действия“. “Но отговорът беше частичен и хаотичен. Страните, регионите и дори градовете се съревноваваха помежду си за доставка на основни стоки и медицински работници”, каза Гутериш.

„Не можем да позволим да се случи същото с достъпа до нови коронавирусни ваксини, които трябва да станат обществено достояние“, заключи той.

Генералният секретар на ООН очерта две глобални заплахи през следващото десетилетие. Според Антонио Гутериш става въпрос за унищожаването на споразуменията за ядрено възпиране и липсата на регулация в киберпространството.

“Ерозията на режима за ядрено разоръжаване и беззаконието в киберпространството са само две области, които могат да предизвикат глобална повсеместна криза през следващото десетилетие”, каза Гутериш.

На 2 февруари 2019 г. Съединените щати прекратиха изпълнението на задълженията си по Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *