Гурбет в криза: Все повече българи с отказан достъп в чужбина

Гурбет в криза: Все повече българи с отказан достъп в чужбина

Все повече българи срещат трудности да се върнат в страните, където работят заради извънредното положение и наложените в тях мерки. В различни селища на Смолянска област има хора, които работят в Испания, Англия, Германия и други страни в Западна Европа.

Емигранти от девинското село Стоманово, трудещи се в Германия, заявиха пред БНР, че вече два пъти са връщани от границата. Мирослав Илиев се е върнал в България, за да си смени личните документи, малко преди да бъде обявено извънредното положение. Неговата майка Гина се е завърнала седмица преди него.

Стигат до границата с кола, която е с немска регистрация, но не ги пускат да излязат от България. Категорично им отказали, въпреки че имат адресна регистрация в Хановер.

На границата представили декларация от фирмата-работодател, но и това не помогнало.
Заради извънредното положение е останал в Стоманово и младеж, който от 5-годишен живее с родителите си в Испания, където работят и още 120 души от селото.

Пресен е случаят със 70 наши сънародници, които бяха върнати от Франция, след като прекараха няколко дни на летище „Шарл дьо Гол“. Те заведоха и иск срещу властите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *