Гръцки министри обещаха: Границите ни ще останат „сигурни и непроницаеми“

Гръцки министри обещаха: Границите ни ще останат „сигурни и непроницаеми“

Министърът на защитата на гражданите Михалис Хризохоидис и министърът на отбраната Никос Панайотопулос заявиха, че гръцките граници „ще останат сигурни и непроницаеми“, по време на посещение на североизточния регион Еврос, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

„Афганистанската криза създава нова реалност в геополитиката и в същото време създава възможност за миграционни потоци“, каза Хризохоидис. „Известно е, че ние като европейска държава участваме в институциите на Европейския съюз и в тази рамка се вземат редица решения, но като страна не можем да чакаме с бездействие за възможните последици“, добави той.

От своя страна Панайотопулос заяви, че Гърция ще се „защити срещу всяка възможна или съществуваща заплаха за сигурността“. Подобно на други държави -членки на Европейския съюз, Гърция е загрижена, че развитието в Афганистан може да предизвика нова голяма миграционна вълна към Европа.

Говорителят на правителството заяви в четвъртък, че граничните сили са нащрек, за не допуснат навлизането на мигранти. В същото време изграждането на 27-километровата ограда в Еврос вече е завършено, както и инсталирането и експлоатацията на автоматизираната система за наблюдение на границата.