НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Гражданите на ЕС могат да влязат във Франция от Великобритания с отрицателен тест

Гражданите на Франция и ЕС отново ще имат право да влизат във Франция от Великобритания от полунощ във вторник, при условие че имат отрицателен тест за COVID-19, който е на по-малко от 72 часа, съобщиха от кабинета на френския премиер.

Това се случва след като Франция забрани влизането на всички, идващи от Обединеното кралство, за 48 часа от неделя вечер, поради опасения от новия щам на коронавируса, на фона на разпространението на COVID-19 във Франция, предаде Ройтерс.

Съобщение за възобновяване на превоза на стоки ще бъде направено по-късно във вторник вечерта, каза френският министър на транспорта.

Франция и редица други държави затвориха границите си за Великобритания в понеделник заради опасенията от силно заразен нов коронавирусен щам, което причини хаос при пътуванията и блокира много граждани на Европейския съюз във Великобритания.

„Самолетите, корабите и влаковете ще започнат да работят отново от (сряда) сутринта,“ заяви френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари в Twitter.

В изявлението на кабинета на министър-председателя се казва, че британски граждани или граждани от трети страни, които пребивават във Франция или Европейския съюз, също могат да влязат в страната или да преминат през нея от Великобритания, стига да имат отрицателен тест за COVID.

В изявлението не се споменават шофьори на камиони, които са били блокирани във Великобритания и са стотици от затварянето на границата, като част от тях са там от няколко дни.

Новите правила ще бъдат в сила до 6 януари, освен ако не бъдат преразгледани след двустранни преговори между Обединеното кралство и Франция или в рамките на ЕС.

Великобритания регистрира рекорден брой нови случаи на COVID-19

Великобритания съобщи за рекорден брой нови заразявания с COVID-19 в момент, когато има увеличение на случаите, предизвикано от нов щам на вируса, предаде Ройтерс.

По данни на властите са регистрирани 36 804 нови заразявания и още 691 смъртни случая в рамките на 28 дни от установяването на положителен тест. И двете бройки бележат значително увеличение в сравнение с вчерашните данни.

Откакто в събота беше обявено, че във Великобритания бързо се разпространява нов щам на коронавируса, властите наложиха сериозни ограничения в Лондон, Югоизточна Англия и Уелс, а плановете за смекчаване на мерките по Коледа са значително ревизирани или напълно отменени.

Вътрешният министър Прити Пател каза, че правителството е предприело сериозни усилия за въвеждане на предпазни мерки, за да насърчи хората да си останат вкъщи през празничния период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *