НОВИНИТЕ

Готови ли са аптеките за електронни рецепти?

Няма „План Б“, ако системата за електронни рецепти се срине. Това обяви в ефира на Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в България Николай Костов по повод преминаването от хартиена към електронна рецепта.

Фармацевтът обясни, че когато няма интернет рецептата се запазва в облак, който достига до фармацевта , когато интернетът дойде. „Няма да се приема хартия, няма да се приема разговор по телефона между лекари и фармацевти“, категоричен е Костов. Той посочи, че в наредбата няма изключение, дори дори и да става дума за животоспасяващо лекарство, поясни още той. Незрящи и трудноподвижни трябва да правят същото, което е валидно за хората без увреждания.

Важно уточнение е, че всички хартиени рецепти за хронични заболявания например, издадени преди крайния срок и с продължителност от няколко месеца, ще се изпълняват до края на валидността им

Николай Костов увери, че още преди първи юни ще бъдат отстранени всички неясноти и аптеките ще бъдат готови за промяната.“ Не мисля, че ще има кой знае какви катаклизми“, заяви Костов.