Готвят нови ограничения по границите в Централна Европа

Готвят нови ограничения по границите в Централна Европа

Разпространението на нови щамове на коронавирус и усложняващата се епидемиологична ситуация може да наложи въвеждането на допълнителни ограничения за движението на граждани през границите на страните от Централна Европа. Ръководителят на чешката дипломация Якуб Кулганек обяви това пред репортери по време на среща на външните министри на Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия в град Мелник край Прага във вторник.

„Поради новите щамове, ние трябва да бъдем постоянно бдителни и стратегията ни за борба с коронавирусната инфекция да се адаптира. Въвеждането на нови временни ограничения за движение през границите от някои съседни държави не може да бъде изключено.“

Страните, чиито външни министри се срещнаха в Мелник, възнамеряват да координират помежду си въвеждането на ограничителни мерки за преминаване на границата.

„Искаме да информираме нашите граждани предварително за предстоящите ограничения“, каза Кулганек.

Външните министри на Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия заявиха, че единственото и най-ефективно оръжие в борбата срещу коронавируса е ваксинирането на населението.

Във връзка с това словашкият министър Иван Корчок коментира, че неговата страна позволява на гражданите, които са преминали пълен курс на ваксинация, да влизат на нейна територия, без да е необходимо да преминават двуседмична карантина.

Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия се обединиха в групата Central 5 преди около година, за да осигурят най-ефективното сътрудничество в борбата срещу пандемията.

Те също така обсъдиха развитието на регионалното сътрудничество в Централна Европа, перспективите за разширяване на ЕС към Западните Балкани и аспекти, свързани с програмата на ЕС за Източно партньорство.