Говорителката на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс е с коронавирус

Говорителката на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс е с коронавирус

Говорителката на американският вицепрезидент Майк Пенс е дала положителна проба за новия коронавирус, съобщиха медии и официални източници. Това е вторият такъв случай в Белия дом тази седмица, отбелязва АФП.

Прессекретарят на Пенс Кейти Милър е съпруга на Стивън Милър, един от най-близките съветници на президента Доналд Тръмп и автор на антиимиграционната му политика.

Чувствам се добре и нямам търпение да продължа да работя за американския народ, написа снощи тя в Туитър.

Без да цитира името й, висш американски служител съобщи вчера през журналисти, че сътрудничка от екипа на вицепрезидента е с положителен тест за Ковид-19. По-късно през деня, на конференция пред републикански конгресмени Тръмп спомена името „Кейти“, отбелязвайки, че тя работи в сферата на връзките с медиите. Тези подробности потвърдиха информацията в няколко американски медии, според които става въпрос за Кейти Милър, присъствала на церемония с участието на президент Тръмп и съпругата му Мелания, както и съпругата на Майк Пенс.

Шестима души, които може да са били в контакт с Кейти Милър и се готвеха да придружат вицепрезидента при пътуване, трябваше да слязат от самолета му преди той да излети от военна база Андрюс край Вашингтон.

По-рано тази седмица беше установено, че заразен с коронавируса е военен от морската пехота, който е на служба при Тръмп.

Тръмп и Пенс, на които се правят тестове всеки ден, казаха, че пробите им за вируса са отрицателни.

Говорителката на президентството Кейли Макенани увери, че няма никакъв риск от епидемия в Белия дом.

„Вземаме всички необходими мерки за предпазване на президента“, заяви тя.

Тръмп обаче беше критикуван за отказа си да носи предпазна маска на обществени места въпреки препоръките на собствените му здравни експерти. Много малко хора от антуража на президента са виждани да носят маска.

На възпоменателната церемония по случай 75-ата годишнина от края на Втората световна война вчера Тръмп се срещна с осем американски ветерани на възраст между 96 и 100 години. Нито 73-годишният президент, нито някой от ветераните беше с маска, но всички стояха на по няколко метра едни от друг.

Бях доста далече от ветераните, а и вятърът духаше толкова силно, че много бих се изненадал вирусът да ги засегне, обясни Тръмп на журналистите.

Тръмп не беше с маска и при посещението си във фабрика за маски за обдишване в Аризона в началото на седмицата, въпреки че говори в зала, пълна с работници, спазващи стриктно предписанията за безопасност на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *