Глобиха министър Банов! Гражданин го видял да пуши в кабинета си онлайн

Глобиха министър Банов! Гражданин го видял да пуши в кабинета си онлайн

Столичната Регионална здравна инспекция е наложила акт на министъра на културата Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което се вижда как той пуши цигара, съобщи „Сега“.

Авторът на сигнала е Стойчо Стойчев от Добрич. На 23 март вечерта той гледал вкъщи телевизионен репортаж за действия на правителството във връзка с коронавируса. В един момент видял обгърнатия в тютюнев дим Банов, което го шокирало. Затова подал сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии.

В него Стойчев пише:

„Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателят във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си – в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!“.

Стойчев прилага и телевизионните кадри. Отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи:

„Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов – Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение“.

В документа е записано, че министърът е нарушил правилата, защото се е намирал на „обособено работно място – Министерство на културата, находящо се на бул. „Ал. Стамболийски“, №17, район „Възраждане“, гр. София“.

Във визирания законов текст пише: „Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение“. Глобата пък е от 300 до 1000 лв.

Не е ясно обаче каква санкция точно е наложен на министъра.

Самият Стойчев разказа, че често е сигнализирал институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Още през 2009 г. в Шумен се разгоря подобен скандал. Тогава 25-годишната варненка Валерия Петрова беше уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарания дим в сградата на МРРБ. Тя направила забележка на служители, но й било отговорено, че няма проблем, щом самият министър пуши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *