Главният секретар на МВР с нови разкрития около случая с Венци Боксьора

Главният секретар на МВР с нови разкрития около случая с Венци Боксьора

Има данни, че Венцислав Дамянов, по прякор Боксьора, е бил пазен от полицията като свидетел, предстои проверка. Това заяви пред NOVA главният секретар на МВР Петър Тодоров след новия арест и новото обвинение за хулиганство за Дамянов. „Това по никакъв начин не му дава право да безчинства над хората”, допълни той.

„Не трябва да бъде така, има пропуски от страна на полицията, поради което се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до този парадокс една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места. Това е недопустимо. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема, ще бъдат взети съответно необходимите дисциплинарни мерки”, обясни Тодоров.

Заради скандалния казус началникът на второ районно управление в София вчера е бил отстранен от длъжност. Заместник-началникът на СДВР Мариан Билалов пък подаде оставка.

Проверките ще продължат и всеки, който е допуснал някакво действие или бездействие за ескалирането на този случай, ще понесе дисциплинарна отговорност. Нашите усилия са в посока установяване на това имало ли е полицейски чадър над Венцислав Дамянов. При установяване на такива данни, ще бъдат взети най-строги мерки”, посочи Тодоров.

Той изрази радостта си, че хората по-спокойно подават сигнали и съдействат на полицията.

Главният секретар на МВР коментира и полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на протестите миналата година. 

Бяха разпоредени нови проверки по скандалния случай със заповед на министъра. В хода на тези проверки бяха установени още около 12 служители, които дотогава не бяха установени. Общо около 20 служители са проверявани около този инцидент. Спрямо тях по отношение на този инцидент има дисциплинарни производства и спрямо всеки от тях според поведението им ще бъде взето съответно наказание. Ще бъде приключено до дни това. Причините са комплексни – липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от страна на ръководителите, водещи мероприятието и недобър инструктаж на служителите. Пряко нареждане дали е имало се установява в хода на тази проверка и всеки един по веригата ще получат наказания според тежестта на провиненията. Наказанията са забележка, порицание, неизрастване в длъжност или уволнение“, заяви Петър Тодоров.

„Всеки един по веригата – от ръководителя до изпълнителя, ще получат наказание. Те са такива, каквито предвижда закона за МВР, включително дисциплинарно уволнение”, добави главният секретар на МВР.