Гешев: Трябва да е ясно, че мутренските времена свършиха

Гешев: Трябва да е ясно, че мутренските времена свършиха

Трябва да е ясно, че мутренските времена свършиха, заяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия. Той коментира разкриването на нападението над Слави Ангелов и жестоката катастрофа, при която беше убит Милен Цветков.

„Съдията от СГС е приел квaлификацията на СГП за умишлено убийство, той се е произнесъл за адекватността на повдигнатото обвинение, приел е, че фактите и доказателствата кореспондират с него. Какво, ако не евентуален умисъл е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, 3 от които са високо рискови наркотични? Да не спреш на червено, да караш със скрост може би много над 100 км в час? Евентуален умисъл означава 2 неща – ти съзнаваш общественоопасните последици, няма как да не ги е съзнавал, – и допускаш, че те ще се случат. Или както се е изразил съдията в определението – имаш безразличие към тези последици“, каза Гешев.

„Тази тема беше използвана от, както аз ги наричам, анархолиберални кръгове, за поредната пропагандна кампания от типа, че едва ли не смъртта на Милен Цветков е причинена в резултат на работата му, че повдигнатото обвинение нарочно е повдигнато, за да няма резултат. Каквото и да направи прокуратурата, тези кръгове ще се опитат да го опорочат и да го представят в невярна светлина“, допълни обвинител №1.

Той коментира, че в житейски план всеки български гражданин може да си отговори на въпроса дали или не един родител дълъг период от време не може да прецени какъв живот води детето му. И че няма как един родител да не знае проблемите на детето си, включително и употребата на наркотици.

„Казах, че имаме данни и доказателства за поръчителите на побоя на Слави Ангелов. Те към момента не са в достатъчен обем за повдигане на обвинение.

Трябва да е ясно, че мутренските времена свършиха. Хората, които не са го разбрали и живеят в началото на 90-те години и мислят, че тези неща могат да се случват без никаква обществена реакция, без последствия и че ще си решат проблема, защото майка им е много богата, примерно, или е била секретарка на известен бизнесмен, визирам човека, който най-вероятно причини катастрофата с Милен Цветков, или че имат позиции в политически и всякакви други среди, това вече не върши работа, ако е вършело 90-те години. Просто трябва да разберат, че времената са други. Ако не го разберат, ще се сблъскат с последствията на закона, ще го разберат по трудния начин“, категоричен е Гешев.

По отношение на мерките свързани с епидемията с коронавирус той каза, че според него „мерките бяха в голяма степен навременни, но не беше осъществен цялостен контрол по тяхното спазване. Над 90 процента спазват мерките, една малка част, които вечно са недоволни и мрънкат за всичко, и една друга част, които използват пандемията, за да реализират политически, икономически и финансови, репутатационни и всякакви други плюсове, са срещу мерките и не ги спазват.“

Гешев коментира и скандала с одитния доклад, който установи, че системата за случайно разпределение на дела е уязвима.

„Тя беше въведена като временно решение през 2015 г. с политическата мотивация за поредната промяна и че това се иска от Брюксел. Една система въведена за няколко месеца, без обществена поръчка под натиска на един бивш министър на правосъдието, който сега е получил амнезия и казва, че няма нищо общо с ВСС. Съветвам всеки, който се интересува от тази тема, да отвори сайта на ВСС, има протоколи – ще се види кой какво е казал 2015 г., ще се види 2017 г. кой е бил против да се извърши техническа експертиза на тази система, как един-двама човека се опитват да отложат одита на тази система с мотива защо да даваме 6-7 хил. лв.“, каза Гешев.

За делата за приватизацията той заяви, че трябва да има справедливост. „За да се получи справедливост, е важна и работата на политиците – да приведат законодателството в такова състояние, че да може да се търси наказателна отговорност, която искат българските граждани за това, което наричат бандитска приватизация. Съзнавам, че е минало много време, че ще е много трудно, трудно ще се съберат доказателства, но това не е невъзможно. По-добре късно, отколкото никога. Ще направим всичко възможно да стигнем до това, което очакват българските граждани – законност и справедливост“, категоричен е Гешев.

Той коментира и поведението на бизнесмена Васил Божков, който се крие в Обединените арабски емирства. „Това, че някой бяга, е индикация за чиста съвест. Но ние правим всичко възможно тези, които се опитват да се укриват от българското правосъдие, със способите, с които разполагаме, да бъдат екстрадирани и изправени пред българския съд“, каза още Гешев.

Твърденията, че е имало опит за отвличане на Васил Божков, Гешев коментира така: ‘’Това говори за едно творческо изчерпване в някои среди, които бълват фалшиви новини срещу прокуратурата. Или може би, че навлизаме в сферата на съдебната психиатрия. Как си представяте да изпратя двама ръководители на отдели във ВКП, на уважителна възраст, с граждански полет, тежко въоръжени кацат в Абу Даби, правят опит да отвлекат Божков, качват се пак, кацат в България, г-н Борисов се притеснява от това, което съм направил, изпраща храни за Абу Даби и те в резултат на това, за да компенсират, ми връщат фурми. Това дори в сферата на фантастиката би звучало доста смешно. Решението за екстрадиция в много държави извън ЕС е политическо решение. Имаме изключително добри отношения с арабските страни, с ОАЕ. Практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност, плюс това нулите нямат значение, ако си откраднал 1-2 милиарда, за тях това не са сериозни суми. При тях сериозните престъпления са убийства, изнасилвания и т.н. Там въпросът ще е и политически.”

Заснемането на скандалния видео клип в Съдебната палата Гешев коментира с думите, че този въпрос е към председателя на ВКС Лозан Панов, който управлява сградата.

„Той е човекът, който трябва да отговори на този въпрос. Този въпрос е свързан с доверието в съдебната власт. Това е, както казва един съдия: „Ударихме дъното”. Аз не възприемам, в Съдебната палата, където се гледат едни от най-сериозните дела в страната, да се снима нещо, което пропагандира употреба на наркотични вещества, част от които е употребил точно този извършител, който уби Милен Цветков.

Г-н Панов четвърти-пети ден извършва проверка на случая, тоест проверява сам себе си, но случаят е много тежък, много труден, с много документация и ще му трябва още доста време сигурно, като гледам“, каза Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *