НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Германия съобщи за нови 14 714 случая – нови мерки

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 14 714 до 418 005, съобщи днес институтът „Роберт Кох“. Смъртните случаи са се увеличили с 49 до 10 003, предаде Ройтерс.

В Берлин от днес влизат в сила нови правила за маските, предаде ТАСС – за първи път от началото на пандемията жителите на столицата ще трябва да носят предпазни средства не само вътре в помещенията, но и на открито – на пазарите и на десетина най-оживени улици, както и навсякъде, където е невъзможно да се спазва дистанция от 1,5 метра. Досега маските бяха задължителни в магазините, обществения транспорт, музеите, библиотеките, училищата.

Затягат се и ограниченията за социалните контакти. До днес на открит въздух можеше да се събират до 50 човека, а на частни събития на закрито – 25, а сега лимитът се съкращава до 25 и 10 души съответно. Спазването на новите правила през уикенда ще се контролира от 1000 полицаи, допълва ТАСС. Властите в Германия постепенно затягат мерките, но засега не желаят да налагат локдаун, както през март и април, сиреч да затварят кафенета, барове, ресторанти и учреждения. Такива радикални мерки прие баварският окръг Берхтесгаденер-Ланд, с около 105 000 жители.

Кметът на Берлин Михел Мюлер помоли гражданите да спазват действащите ограничения, за да не се повтори сценарият от пролетта. „Ако не успеем да забавим разпространениието на инфекцията, ще трябва да въведем допълнителни ограничения“, каза той.

Маски на улицата ще трябва да носят не само берлинчани, но и жителите на други градове, като Мюнхен и Кьолн. Нарушението се наказва с глоба, като всяка федерална провинция налага собствени правила – в Берлин глобата е от 50 до 500 евро, в Бавария – 150, в Тюрингия – 60, отбелязва ТАСС. Освен това се глобяват онези, които при посещение на обществено място оставят неверни контактни данни – физическите лица плащат 50 евро, юридическите – ако не проследят нарушението – 1000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *