Германия пак стяга обръча заради ръст на заразените?

Германия пак стяга обръча заради ръст на заразените?

Германия е на път отново да затегне ограничителните мерки, след като броят на новозаразените с коронавируса сериозно се увеличава в последните дни. Канцлерът Ангела Меркел и лидерите на регионалните провиции се договориха преди дни, че ще отпаднат доста ограничения, но веднага ще бъдат възстановени, когато и където броят на новозаразените се покачи над ключовата стойност 50 на 100 000 души.

В 10 германскки региона тази норма вече е завишена, предаде „Дойче веле”. Сериозно притеснение будят данните от три региона: Косфелд в провинция Северен Рейн-Вестфалия (52,7), Щайнбург в провинция Шлезвиг-Холщайн (62,4) и Грайц в провинция Тюрингия (75,4). Местната власт в Косфелд дори реши да отложи облекчаването на мерките с една седмица.

От института „Роберт Кох“ съобщиха, че в Германия заразата отново се предава по-бързо. Коефициентът на репродукция на заразата – показва колко души заразява един носител на инфекцията – е достигнал 1,1. Той се изчислява статистически и се използва като индикатор за това колко бързо се разпространява болестта. В момента 10 души предават заразата на общо 11 човека. Според учените коефициентът на репродукция трябва да остане под 1, за да се говори за затихване на разпространението на COVID-19. „Поради покачването на коефициента през следващите дни развитието трябва да бъде наблюдавано много внимателно“, категорични са експертите от института, цитира „Сега”.

В края на април канцлерът Ангела Меркел предупреди, че и най-малките промени може да доведат до сериозни последици. Тя каза, че ако коефициентът на репродукция остане 1,1, през октомври болниците ще достигнат предела на възможностите. А ако коефициентът е 1,2, този критичен момент ще бъде достигнат още през юни или юли.

В стартиралата преди дни втора фаза на разхлабването на мерките отвориха всички магазини, учениците започват постепенно да се връщат в класните стаи, но спазването на дистанция от 1,5 метра остава задължително. В много градове имаше протести срещу мерките, наложени заради коронавируса. Заразените с коронавируса в страната са над 171 хил. души, а жертвите надхвърлят 7500. Повече от 143 000 са излекувани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *