Германия и Люксембург приемат деца мигранти от Гърция

Германия и Люксембург приемат деца мигранти от Гърция

Германия планира да приеме поне 50 непълнолетни, без придружители от пренаселените бежански лагери в Гърция, а Люксембург се е съгласил да приеме 12, заявиха гръцки правителствени служители.

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер ще предложи на кабинета план за извеждането на децата в Германия и ще препоръча „преместването да започне през следващата седмица, ако е възможно“, се казва в изявление на министерството.

Очаква се дузина деца да бъдат преместени от гръцките лагери в Люксембург през следващите дни, заяви гръцкото правителство, като изрази благодарност към малката европейска държава.

Преместването е „постигнато въпреки трудните обстоятелства в условията на на пандемията от коронавирус и ще даде положителен пример за други европейски партньори“, каза Йоргос Комуцакос, заместник-министър на миграцията в Гърция.

В момента над 42 000 души живеят в пренаселените лагери на гръцките острови, включително около 5500 непридружени непълнолетни. Около 10% от тях са под 14-годишна възраст, според полицейската агенция Европол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *