Германия и Люксембург приемат деца мигранти от Гърция

Германия планира да приеме поне 50 непълнолетни, без придружители от пренаселените бежански лагери в Гърция, а Люксембург се е съгласил да приеме 12, заявиха гръцки правителствени служители.

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер ще предложи на кабинета план за извеждането на децата в Германия и ще препоръча „преместването да започне през следващата седмица, ако е възможно“, се казва в изявление на министерството.

Очаква се дузина деца да бъдат преместени от гръцките лагери в Люксембург през следващите дни, заяви гръцкото правителство, като изрази благодарност към малката европейска държава.

Преместването е „постигнато въпреки трудните обстоятелства в условията на на пандемията от коронавирус и ще даде положителен пример за други европейски партньори“, каза Йоргос Комуцакос, заместник-министър на миграцията в Гърция.

В момента над 42 000 души живеят в пренаселените лагери на гръцките острови, включително около 5500 непридружени непълнолетни. Около 10% от тях са под 14-годишна възраст, според полицейската агенция Европол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post „Мис дупе“ напусна „Мастър шеф“
Next post Доналд Тръмп заплаши да спре финансирането за СЗО