ГЕРБ ще подкрепи проф. Анастас Герджиков за президент

ГЕРБ ще подкрепи проф. Анастас Герджиков за президент

ГЕРБ обмисля да подкрепи ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков за президент, потвърдиха източници от партията.

Той ще бъде издигнат и номиниран официално от Инициативен комитет, а ГЕРБ ще подкрепи неговата кандидатура. Кой точно ще влезе в този Инициативен комитет към момента не е ясно, нито кога се очаква да бъде учреден. Срокът за регистрация на комитетите в ЦИК изтича на 4 октомври.

Окончателното решение обаче все още не е взето.

Името на Герджиков бе едно от имената, които усилено се обсъждаха в общественото пространство, наред с това на бившия вече шеф на „Пирогов“ Асен Балтов, шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски, дори това на бившия президент Петър Стоянов. За вицепрезидент пък се завъртя името на Екатерина Захариева.

На няколко пъти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментираше, че кандидатът на партията е известна личност. Той обаче даваше противоречиви сигнали дали ще издигнат чисто партийна кандидатура срещу Румен Радев, който се бори за втори мандат на Дондуков 2, или ще заложат на надпартийна личност, която да се хареса на десния избирател.

Именно чрез Инициативен комитет бе издигнат и самия Радев, като в него свои представители имаха БСП, ИГБНИ, ИТН, както и новата формация „Продължаваме промяната“