ГЕРБ: Тази ЦИК е неадекватна, съставът й трябва да бъде променен

ГЕРБ: Тази ЦИК е неадекватна, съставът й трябва да бъде променен

ГЕРБ излезе с нова порция критики към ЦИК на извън брифинг в централата на партията, а причината е хаосът в комисията.

Последното заседание продължило посреднощ. Именно на него ЦИК е разгледало няколко заявления от дадени кандидати за депутати за отказ от място в НС.

В момента, в който се докладвало, че има такова от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, първоначално без всякакви аргументи, е взето решение това заявление да не бъде гласувано. Т.е. той трябва да остане депутат. Въпреки това последва второ решение и това заявление е одобрено.

Цветомир Паунов поясни, че това е парламентарна практика през годините. „С желанието си да изчегъртат ГЕРБ и Борисов, ЦИК щеше да създаде един абсурд“, каза Паунов. Даде за пример и заявлението на Илко Стоянов от ИТН, който вече е кмет. на Благоевград. А с отхвърлянето на заявлението на Борисов, ЦИК е цяло да блокира и това на Стоянов. Според Паунов явно са получили късно обаждане. По думите му такова поведение било непрофесионално.

Според неговия колега Тома Биков този начин на мислене бил симптоматичен в една немалка част от членовете на ЦИК. Приели решението на Борисов, защото разбрали, че засяга и техен човек – Илко Стоянов (бел. ред.). Когато разбрали, че щели да отрежат и кмета на Благоевград, тогава си сменили позицията и за Борисов. „Работата им е да спазват закона, а не да се изявяват като народни трибуни“, каза Биков по адрес на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, който се изказвал по време на заседанието на ЦИК вчера. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че именно той се е изказал срещу заявлението на Борисов да бъде одобрено.

Прогнозира, че може и в ЦИК да се формират вътрешни – плаващи – мнозинства. Биков подчерта, че тази структура и състав на ГЕРБ е неадекватна. Биков не каза дали ще обжалват решението на ЦИК за мандатите и обявяването на резултатите.

По думите на Паунов основната задача на ЦИК, освен да проведе изборите,е да се ръководи от тях и да ги спазва. Заподозря, че работата на ЦИК се ръководи от някой друг. В стремежа си пък да се изчегъртат ГЕРБ, от ЦИК предприемали действия, които са на друга основа. Паунов поясни, че въпреки че има машини, половин процент от резултатите се броял близо три дни.

Според Биков в по-голямата си част състава на ЦИК трябва да бъде променен, както и самата структура на комисията.