ГЕРБ разкри „Харвардгейт“ в две министерства

ГЕРБ разкри „Харвардгейт“ в две министерства

Съмнява ме доколко принципите за почтеност, прозрачност и професионализъм са залегнали в работата на Министерството на икономиката и в назначените работни групи за проверка на Държавната консолидационна кампания (ДКК). Това каза на брифинг Христо Гаджев от ГЕРБ.

Интересно е как г-жа Даниела Везиева, която е заместник на министъра на икономиката и член на тази група, ще проверява ДКК, като под нейна шапка влиза Институтът по маркетинг. Г-жа Везиева не е за първи път в Министерството на икономиката – навремето тя също беше зам.-министър, а също така и председател на Борда на директорите на Института по маркетинг. По това време Институтът беше наел апартамент, който се ползваше безвъзмездно от г-жа Везиева. Тук въпросът е как тя сама ще проверява своята дейност като част от Министерството на икономиката от преден период, заяви Гаджев.

Много по-притеснително е назначението на г-н Даниел Лорер – съветник на министър ана икономиката и председател на въпросната група. Интересно е, че в тази група влизат и представители на Агенцията за държавна финансова инспекция, а в Министерството на финансите отговорник за АДФИ е неговата съпруга – г-жа Виолета Лорер. Тук вече се чудя дали, като се приберат вечер вкъщи не следват някакви „методически указания“ от страна на г-жа зам.-министърката към представителите на АДФИ в самата работна група. Също така е интересно да се отбележи, че тя не за първи път е зам.-министър. Предния път е била зам.-министър на икономиката, когато Асен Василев беше зам.-министър на икономиката, и тя отговаряше точно за търговските дружества. По това време Индустриуални зони – едно от предприятията под нейно ръководство предоставя имот в Индустриална зона „Божурище“ на Кирил Петков, по това време предприемач, за да развива бизнес на база сертификат, издаден от Агенцията по инвестиции. В мо0мента проверка дали сертификатът е изпълнен подлежи да се извърши от г-н Стамен Янеев, който беше отново назначен от г-н Петков за директор на Българската агенция за инвестиции. Любопитно е да се отбележи, че тогавашният директор на „Индустриални зони“ г-н Валери Андреев, който е предоставил този имот, в момента е съветник на г-н Петков, посочи Христо Гаджев.

За нас е много притеснителна тази амалгама между бизнес и служебни отношения, които се развиват между хората в екипите на двамата министри – на финансите и на икономиката, и доколко тази обвързаност няма да повлияе върху безпристрастността и обективността на извършваните от тях проверки. Да не се окаже, че по-скоро това е една проверка от една семейна бизнес група, която няма да проверява качествено дейността на ДКК, а по-скоро ще се занимава да замита следи на същите тези хора, извършени в един предишен период. Затова за нас е важно оттук нататък екипите и на двамата министри – Василев и Петков бързо да вземат мерки, за да гарантират пред обществото честността, обективността и безпристрастността на извършваните проверки на хората, които ги извършват, и да отговорят тези свързани лица как точно проверяват сами себе си и нещата, които те са вършили в един предишен период. За цялото българско общество е важно да се научи истината такава, каквато е, а не манипулация, каза още Гаджев.

Днес сме се събрали по един важен повод, спазвайки три основни принципа – почтеност, прозрачност и професионализъм – нещо, което не се вижда от служебния кабинет. Това каза пред журналисти Лъчезар Борисов от ГЕРБ, бивш министър на икономиката, предаде Novini.bg.

Силно съм притеснен за икономическата среда в България. Наблюдавам един процес на изчегъртване – на първо място изчегъртване на антикризисните мерки които бяха безвъзмездни и бяха насочени към бизнеса. На следващо място изчегъртване на плана за възстановяване – пригнозиран, че такъв план няма да бъде внесен, а това са 12 млрд. лева, които българската иконмика можеше да ползва. Много ме е страх, че ще започне и изчегъртване на живота и здравето на хората, заяви Борисов.

По думите му обществото е подведено, че има нарушения при стопанисването на язовири.

Припомняме, че служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви пред журналисти, че още днес ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания /ДКК/ защо шест месеца не е предала на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите три язовира, които „Монтажи“ е предала на ДКК и те все още не са влезли в експлоатация. За мен това е безстопанственост, допълни министърът. Кирил Петков съобщи, че ще поиска АДФИ да направи проверка на трите съоръжения във връзка със завишените цени на ремонтите на язовирите, които се намират край Ловеч и Сливен.

Въпросът по отношение на язовир „Пазар дере“ е риторичен. Този язовир е изпуснат няколко дни преди посещението на служебния министър на икономиката, посочи Лъчезар Борисов. Това е видно и от думите на директора на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирие“, които той вчера е споделил пред журналисти: „Г-н Бънчев казва, че язовирът е бил пълен преди дни. Тук се работи според нормативната база. Тъй като съоръжението все още е в ремонт и периодично бива изпразвано до т.нар. кота „мъртъв обем“. Това се прави по всички правила на закона, като г-н Бънчев цитира чл. 199 от Закона за водите“. Бившият икономически министър показа снимка, за която каза, че е от 31 май и е направена от контролно-измервателната система на язовира.

Цената на бетона не е над 200 лева на кубичен метър, а е 95 лева, посочи бившият министър на икономиката, като показа и документи. Лъчезар Борисов каза, че по време на управлението му на Министерството на икономиката не е имало сигнали за нередности при стопанисването на язовирите.