Ген. Мутафчийски: Вирусът се събужда, фитнесите са най-опасното място

Ген. Мутафчийски: Вирусът се събужда, фитнесите са най-опасното място

Още в края на миналата и началото на тази седмица усетихме, че се случва нещо в болниците. Оказа се, че само в понеделник във ВМА сме приели 13 души за деня, а толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Въпреки че може да бъде изолиран случай, в нас възникна тревога. Цифрите го доказват, че има събуждане на вируса в столицата, в Кюстендил е абсолютно категорично.

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Апелът от наша страна – медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ги очаква. Другият апел е към гражданите – това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от граждани, стъписани от ситуацията в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на определени хотели и съоръжения, така и на съдържателите на моловете и магазините. Посетителите трябва да носят правилно индивидуалните защитни средства и да спазват посочените посоки на придвижване.

За седем седмици сме стигнали миналия път върхът на заболяването при много по-ниска заболеваемост. Сега тя е доста по-висока от тогава – 113 на 100 000. Тръгваме от доста по-високи нива и сега нямаме седем седмици, най-вероятно имаме три седмици.

Смъртността въобще не достигна до плато, просто стигна до 7,9 на 100 000 и после започна да се качва пак. Колкото и да ми е неприятно да бъда пак в ролята си на лош вестител, не мога да спестя факти. Това е действителното положение. Въпросите за отхлабване ще звучат не особено издържани.

Постигнатото е много крехко. Вие виждате, че Европа е отново в патова ситуация. Европа се готви за трета вълна. Аз не искам да бъдем лекомислени. Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде със силата, с която е в Европа“, коментира ситуацията здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Португалия в момента е пред сериозно изпитание на здравните си власти“, даде пример той.

„Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата. Именно за това на 12-часова база следим всяко едно число. Анализираме всяка една тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем необходимото действие ако се наложи“, подчерта министърът.