Гастрити и колити от обилната трапеза на Великден

Гастрити и колити от обилната трапеза на Великден

Обостряне на колитите и гастритите са обичайно състояние след обилната Великденска трапеза. Ако човек преди това е постил, нахвърлянето веднага върху блажната храна може дори да го заведе в гастроентерологията, предупреждават от Българското дружество по диетология и диететика.

За да избегнем тези неблагополучия с нашето здраве е много важно да преминем плавно към празничния модел на хранене, посочва водещият диетолог и университетски преподавател проф. Донка Байкова. За тези, които са постили, най-напред трябва да включат в менюто си тези храни, които последни са изоставили в седем седмичния пост – месото, млякото, яйцата. Те трябва последователно да започнат да се консумират и на всеки два дни да се включва по един вид от онези храни, които сме изключили за седем седмици, посочва тя схемата, по която трябва да започне преминаването към обичайните хранителни продукти.

Тази постепенност съвсем не означава, че хората трябва да надграждат продуктите с дни. Благополучното преминаване към традиционния режим на хранене може да се осъществи и в амките на един – два дни. Важното е да не се започва с консумирането на корем на всичко, което е масата. Основното правило е да се поднасят по-малки порции. От една страна, постилите няма да натоварят изведнъж стомасите си. От друга, дори непостилите няма да се изкушат да погълнат големи количества от всичко, сложено на трапезата.

Проф. Байкова подчертама, че с козунака много трябва да се внимава, тъй като в него има много яйца, мляко, брашно, захар, краве масло, ядки. Тези съставки са концентрирани и го правят трудно смилаем от храносмилателната система. Затова трябва да се консумира в малко количество с чаша прясно или кисело мляко, или айран.

Към 10 часа сутринта на Великден може се приеме яйце. Информираната домакиня трябва да внимава със съхранението на яйцата. Те трябва да са в хладилника. В противен случай има риск те да задържат банална микрофлора, бактерии и други, които да ни причинят стомашно-чревни разстройства.

На обяд се сервира празничната трапеза, която включва разнообразни салати, основно ястие, гарнитури и десерт. Препоръчително е домакинята да сервира и отсервира всеки вид ястия поетапно, а не всичко да седи пред очите ни, тъй като човешкият зрителен анализатор също участва в храненето, както и обонянието ни. Отделните кулинарни шедьоври трябва да се сервират и отсервират своевременно, за да не посяга човек ас по час към тях и да пренатоварва стомаха си.

Храната се подрежда на нива в стомашно-чревния ни тракт. Ето защо е важно храносмилателните процеси да се подготвят със салата, фреш, за да се раздвижат „заспалите“ черва и да се подготвят за усилената работа, която им предстои, да секретират храносмилателни сокове жлезите, които са отговорни за обработката на храната.

С ордьовъра се сервира питие. По традиция у нас това е ракия. Салата може да бъде с млечен продукт, за да забавя влиянието на алкохола, тъй като алкохолните субстанции са водно и масло разтворими.

Специалистите по диететика не препоръчват традиционното за бългаската трапеза по Великден агнешкото да се консумира с ориз и картофи, а със зелени листни зеленчуци, характерни за периода. Те много по-лесно се обработват от организма. В противен случай се увеличаваме рискът от обременяване на храносмилателния процес. Ако все пак се спази традицията да се направи дроб сарма,тя трябва да се поднесе на малки порции.

След обилния Великденски обяд проф. Донка Байкова препоръчва след обяд с кафето да се хапне яйце и филийка козунак, а вечерята ни да бъде само от салата.

Подсладителите в козунаците ментета удрят в стомаха и нервите

Подсладителите, слагани масово в козунаците менте, удрят в стомаха и нервите, твърди проф. Донка Байкова. По думите й изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава рисковете за здравето на хората.

„Най-напред те удрят в стомаха, след това увеличават риска от възникване на алергии и правят централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме нарастващ глад за сладки неща“, обясни тя.

Козунаците – ментета се отличават от останалите по това, че са на много ниска цена. Препоръва се те да се купуват от малки фурни, в качестото на чиято продукция сме се убедили.

Истинският козунак се познава по големият си обем и малкото тегло. Ментето при разчупване не става на конци, защото в него са спестени много от продуктите.

Когато купуваме яйца преди Великден, трябва да внимаваме дали те са пресни. Ако нямат маркировка, по-старите се отличават по това, че са по-леки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *