Гард на Джузепе Конте почина от коронавирус

Гард на Джузепе Конте почина от коронавирус

Полицай, който е бил част от ескорта на италианския премиер Джузепе Конте, почина днес от усложнения, причинени от зараза с новия коронавирус, предаде Франс прес.

Петдесет и две годишният Джорджо Гуастамакия даде положителен резултат на теста за коронавируса на 21 март. Тогава италианските власти казаха, че той не е имал директен контакт с премиера. Конте обаче се подложи на изследване като предпазна мярка и резултатът беше негативен.

Същевременно специалният комисар по въпросите на коронавируса, назначен от италианското правителство, Доменико Аркури каза, че Италия трябва да се подготви за дълга битка с епидемията, предаде ДПА. Той призова сънародниците си да продължат да спазват предпазните мерки и каза, че всички ще излязат от тази трагедия, само ако всеки направи, каквото трябва.

Италия е под национална карантина от 10 март и мерките бяха удължени до 13 април.

Днешните вестници обаче бяха наводнени със заглавия и снимки на хора, които нарушават правилата за изолация и властите обещаха да засилят полицейските проверки.

„Нашата битка с коронавируса продължава ностоп, но ние не трябва да започваме да си мислим, че я побеждаваме, че сме притиснали в ъгъла нашия противник и че ще надделеем над него“, каза Аркури.

В Италия епидемията се забавя, но не е спряла. В началото на март ръстът на заразените беше 20 процента дневно, докато сега той остава стабилен около 4-4,5 процента дневно.

Представител на синдиката на италианските лекари и медицински сестри каза днес, че те са под невъобразим стрес и рискуват живота в борбата с коронавируса, предаде ДПА.

120 лекари и медицински сестри са починали след заразяване, а 11 252 са заразени, каза Карло Палермо, ръководителят на синдиката на италианските медици Анао Асомед.

Палермо разказа, че лекарите и медицинските сестри дори трябва да заместват свещениците и роднините при последното сбогуване с покойниците. Заразени с Ковид-19 умират сами в италиански болници, тъй като визитите са забранени заради риска от инфекция.

Днес Палермо каза, че страната е била неподготвена за случилото се. Той припомни, че през януари е имало странно нарастване на случаите на бронхиална пневмония, но това не е било свързвано тогава с новия коронавирус, който към онзи момент е бил току-що засечен в Китай.

Според Палермо неспособността в началото на бъдат изолирани ранните случаи на зараза и да се дадат маски от по-висш клас на лекарите и сестрите вместо обикновените хирургически маски е довело до ескалация на заразата.

Италианският синдикалист каза, че Италия и други страни по света се нуждаят от дългосрочна стратегия, защото след като острата фаза на епидемията приключи, вирусът може да остане, докато не бъде намерена ваксина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *