В Япония избират нов премиер

В Япония избират нов премиер

Ново правителство се заформя в Япония. Управляващата партия вероятно ще избере своя нов лидер и следователно премиер в балотаж между считания за фаворит министър за ваксинацията Таро Коно и бившия външен министър Фумио Кишида. Това показват резултатите от проучване на Kyodo News, проведено до понеделник, предава news.bg.

Сред четирите кандидати на президентските избори в сряда се очаква Коно да спечели 764 гласа. Те обаче няма да му осигурят абсолютно мнозинство. Кишида вероятно ще бъде втори с 135 гласа. Бившият министър на вътрешните работи Санае Такаичи има малко под 100, а висшият партиен служител Сейко Нода – малко повече от 20. Други 20 или не са решили, или отказват да отговорят.

В началото на мандата си като премиер Суга имаше висок рейтинг на одобрение от около 70%. Популярността му обаче намалява.

Причината е, че партията му беше разтърсена от поредица скандали, свързани с непотизъм. Суга беше критикуван и за начина, по който ръководеше борбата с пандемията от коронавирус и японската кампания за ваксинация, която започна късно.

Освен това премиерът беше подложен на критики и заради настояването си Олимпиадата в Токио да продължи въпреки извънредното положение в японската столица поради скока на заразени с COVID-19.

На 29 септември ще се проведе гласуването за избор на членове на партията, а на 28 ноември ще се състоят и парламентарните избори.