В САЩ най-много жертви на вируса, вече са над 40 000

В САЩ най-много жертви на вируса, вече са над 40 000

Жертвите на коронавируса в САЩ са се увеличили до над 40 000, което е най-големият брой в света и близо два пъти над починалите в следващата страна в черната класация – Италия, сочат изчисления на университета „Джон Хопкинс“ и Ройтерс.

САЩ достигнаха прага от 10 000 починали 38 дни след установяването на първия случай на 29 февруари, но само след още пет дни бе преминат прагът от 20 000. За нарастване на жертвите от 30 000 до 40 000 бяха необходими четири дни, с отчитане на случаи, когато не са правени тестове, но COVID-19 е посочен като вероятната причина в град Ню Йорк.

САЩ са страната в света с най-голям брой потвърдени случаи – над 744 000. Новите случаи за днес са близо 29 000, което е най-слабото увеличение от три дни.

Губернаторите на щатите, който са най-тежко засегнати от коронавируса, спорят с президента Доналд Тръмп заради твърденията му, че имат достатъчно тестове и трябва бързо да задействат отново икономиките си. Същевременно са планирани нови протести срещу удължаване на ограничителните разпоредби.

В Ню Йорк броят на хоспитализираните и смъртните случаи продължават да намаляват. Губернаторът Андрю Куомо заяви, че изглежда щатът е достигнал платото на епидемията, отбелязва ДПА.

Низходящата тенденция в хоспитализацията носи облекчение на щата, който е епицентърът на болестта в САЩ с близо 14 000 жертви, включително 540 през последните 24 часа.

Куомо обаче предупреди, че нещата няма да се върнат бързо към нормалното.

„Звярът е все още жив и може отново да се надигне“, каза той, отправяйки предупреждение срещу преждевременното смекчаване на ограничителните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *