В Кипър започва втората фаза на отваряне на летищата

В Кипър започва втората фаза на отваряне на летищата

От събота Кипър започва втората фаза на отваряне на летищата си след коронавирусната криза, предаде агенция АНА.

Разширява се на 34 броят на страните, откъдето ще бъдат приемани полети, което е с 13 повече от досега, като в същото време се въвеждат нови облекчения за пътуващите.

От българските граждани, пристигащи в Кипър, вече няма да се изисква да представят сертификат за отрицателен резултат от тест за коронавирус. Въпреки увеличения брой случаи на заразени в нашата страна през последната седмица, тя остава в първата нискорискова група, заедно с още 21 държави.

Пътниците от 12 други страни трябва да имат този здравен документ, за да влязат в Кипър.

Новият, разширен списък на страните бе обявен след среща в петък на президента Анастасиадис с Научния консултативен съвет за пандемията. Той ще се актуализира всяка седмица и в зависимост от епидемиологичния риск в държавите могат да настъпят размествания в него.

В същото време за защита на общественото здраве в Кипър на летищата ще се извършва тест за коронавирус на случаен принцип на 300 души на ден от пътниците на всички полети, съобщиха от здравното министерство.

По-широкото отваряне на страната за полети и туристи идва след своебразен позитивен рекорд в битката с коронавируса. В четири поредни дни – от вторник до петък, не бе установен нито един нов случай назаразен, общо 9 дни досега са нулеви. Извършени са над 145 000 теста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *