В Кипър ваксинират срещу Covid бебета и деца до 4-годишна възраст

В Кипър започва ваксинацията срещу коронавирус на бебета и малки деца от 6 месеца до 4-годишна възраст. Здравното министерство призовава и за поставянето на четвърта и пета бустерна доза от възрастните хора.

В 7 здравни центрове в страната от днес е налична одобрената ваксина на „Пфайзер“ /Comirnaty/, която се препоръчва като основна ваксинация при деца на възраст от 6 месеца до 4 години за оригиналния щам на коронавируса, съобщиха от здравното министерство.

И двамата родители трябва да подпишат формуляра за съгласие за поставяне на инжекцията, предаде БНР.

Разширяването на ваксинацията срещу коронавируса в Кипър с включването на най-малките е по решение на правителството, с цел увеличаване на защитата на уязвимите групи.

Повече от 86% от пълнолетното население в Кипър са напълно ваксинирани, а над 73% от него са с поставена бустерна доза – трета, четвърта или пета, по данни на здравното министерство.

На фона на нарастването на броя на новите Covid случаи и хоспитализации през последните седмици здравните власти насърчават бустерната ваксинация за хората над 60-годишна възраст, живеещите и работещите в социални домове, както и за населението в селските райони.

Междувременно около 75 000 противогрипни ваксини са поставени в Кипър от октомври досега.

Previous post Близнаци се родиха от ембриони, замразени преди 30 години
Next post Бяла лястовица за доброволците от Перник, които откриха Сашко