В Италия затягат сериозно мерките за католическия Великден

В Италия затягат сериозно мерките за католическия Великден

В Италия обмислят сериозно затягане на мерките между 3 и 5 април – период, който включва католическия Великден и Светли понеделник, съобщиха източници пред АНСА, след като администрацията на премиера Марио Драги проведе разговори с регионалните правителства и други местни власти относно нови ограничения.

Правителството на Драги трябва да наложи нов режим на мерки, който ще е в сила от 15 март до 6 април, след като заразените с COVID-19 рязко нарастват в Италия, допълват източниците.

Червеният код е максималното ниво в системата за предупреждение на Италия за ограничаване на коронавируса.

В червените зони магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, са затворени, ресторантите и баровете не могат да обслужват клиентите и учениците трябва да учатз дистанционно и др.

Здравният министър Роберто Сперанца каза по време на правителственото заседание, че „бялата зона“, която е с нисък риск от заразяване, ще бъде освободена от Великденските ограничения.

В момента Сардиния е единствената бяла зона в Италия.

Губернаторът на областта Емилия-Романя Стефано Боначини, председател на италианската конференция на регионите, е дал „положителна оценка“ на постановлението с мерките, които правителството трябва да представи, посочват източниците.

Боначини, приветства факта, че постановлението дава възможност на губернаторите да налагат мерки на провинциално ниво, ако заразяването е особено високо в конкретна област в даден регион.

„Вирусът се разширява и (имаме нужда) от ограничителни мерки днес, за да спасим лятото“, настоя Боначини.