В Италия готвят протест срещу зеления пропуск и ваксинирането

В Италия готвят протест срещу зеления пропуск и ваксинирането

В Италия чрез социалните мрежи е организиран голям протест срещу зеления пропуск и ваксинирането. От днес пропускът влиза в сила за вътрешния самолетен и железопътен транспорт на дълги разстояния заедно с автобусния, корабите, фериботите и в системата на образованието. Задължението ще бъде в сила до 31 декември 2021 г., когато е крайният срок на извънредното положение. То може да бъде удължено в зависимост от тенденцията на пандемията.

Днешният протест е насочен срещу зеления пропуск в железопътния транспорт. Организаторите заплашват, че няма да допуснат влаковете да пътуват. Те имат намерение това да стане на 54 гари в цялата страна, включително в Рим, Милано, Торино и всички други големи и по-важни за железопътните връзки градове.

Предвидено е протестиращите да влязат на гарите и да останат там до вечерта. Тъй като в чата на организаторите се появиха заплахи срещу министри, политици, журналисти и хора на науката, вътрешното министерство взе всички необходими мерки в тази посока както и на гарите да не се стигне до безредици със съответен персонал и контрол. Уточнено бе, че ако бъдат причинени неудобства на железопътния трафик и гарите блокирани, това ще oзначава прекъсване на обществената услуга, което се наказва според закона.

Предвидени са протести и през следващите дни.