В Истанбул откриха болница с дневен капацитет 35 хиляди души

В Истанбул откриха болница с дневен капацитет 35 хиляди души

В Истанбул бе открит най-големият болничен комплекс в страната – Градската болница Башакшехир, която е с капацитет за обслужване на 35 хиляди пациенти дневно.

В церемонията по откриването с видеоконферетна връзка се включиха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и японският премиер Шиндзо Абе.

В словото си Ердоган посочи, че откриването на тази болница е още едно важно звено в успешната борба на Турция срещу епидемията Ковид-19. В болницата ще бъдат обслужвани и чуждестранни граждани, които идват за лечение в Турция.

Пряк път свързва болницата с истанбулското летище, което ще улеснява чуждестранните пациенти, подчерта той.

Турският държавен глава специално подчерта многостранното сътрудничество с Япония, в което на здравеопазването и медицинските услуги, особено в условията на коронавируса, се отдава много голямо значение. Както и че това сътруднчество ще се активизира още повече.

Със здравните си комплекси, медицинска техника, здравен персонал и услуги, които са на много високо ниво, Истанбул се превръща в международен център за здравеопазване, каза още Ердоган.

Във видеоизказването си Шиндзо Абе посочи, че в построяването на болницата е участвала японска фирма, а също така, че благодарение на съвместните усилия с турската страна пускането й в експлоатация е осъществено по-рано от планираното.

В официалното название на новото лечебно заведение е включена и японската дума сакура и се изписва „Градска болница Бор и Сакура Башакшехир“.

Болницата представлява здравен комплекс, който по думите на турския министър на здравеопазването Фахеттин Коджа се състои от 8 болници. Разположен на 30 000 кв.м площ, дневният капацитет на комплекса е 35 хиляди пациенти. А по броя на леглата в интензивните заведения ще бъде най-голямата болница в Европа, посочи той.

Комплексът е построен по японската система за сеизмична устойчивост. Това е важно от гледна точка на това, че се осигурява непрекъсната работа в операционните при евентуални земни трусове.

Болницата се състои от 10 блока и разполага с 2 682 легла, от които 466 легла за интензивно лечение. В комплекса се помещават 90 операционни.

На площ от 30 000 кв.м. са разположени и спешни клиники по травматология за възрастни и деца, а също и спешна гинекологична клиника.

От 2016 г. насам в 16-милионния Истанбул са открити 10 нови градски болници. Основно в тях в момента се извършва лечението на пациентите с Ковид-19, а също и борбата срещу разпространението на епидемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *