В знак на протест: Кюстендилец сгази половин тон череши

Кюстендилец сгази половин тон череши в знак на протест срещу ниските изкупни цени. Клипът на Костадин Костадинов обиколи социалните мрежи, а поводът за демонстрацията от негова страна станаха цените от 80 ст., на които приемат продукцията по пунктовете.

„При положение, че плащаме на берачите по 40 ст. и дадем за 80 ст. за кг продукцията си, какво остава за нас. Дали обработката, пръсканията, какво покрива всичко това? Трудът ни остава на вятъра, по-добре човек да ги сгази отколкото да се подиграват с труда ни“, коментираха и колеги на Костадинов.

Ден след неговата демонстрация последва и организиране на протест. Този път организатор е Иван Иванов, който призова всички производители на сладкия плод да се съберат в събота (27 юни) от 12 часа на площад „Велбъжд“ и да изсипят по една касетка череши в знак на протест. Все още не е ясно дали в недоволство ще се включат земеделските производители от региона, но е факт, че ниските изкупни цени отново ще принудят местните овощари да ги пратят в казаните за ракия.

„Каква ми е сметката да ги продавам, те имат безумни изисквания. Трябвало да са с размер не по-голям от 22-милиметра. Ми сега аз ще взема една по една да ги меря, за да е доволен италианеца, който изкупува в нашия регион“, обяснява и Петър Георгиев от Кюстендил.

В началото на месеца стана ясно, че изкупната цена е около 0,80 лв. за килограм, което е голям спад спрямо други години, когато тя е варирала между 1 лев и 1,20 лева. Като причина изкупвачите посочват COVID-19. Приблизително 7000 тона е черешовата продукция в Кюстендилско. Производителите питат къде ще отиде тя? Те не разчитат и на по-висока цена за по-късните сортове, след като практиката показвала, че по-високите цени са в началото на кампанията. Ако преработвателите са презапасени още отсега, няма как интересът и съответно цената да се повишат, казват още кюстендилци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Върнаха ни от Италия крадец на 120 лева от ротативки
Next post Доживотен затвор за британски тинейджър, хвърлил 6-годишно от десетия етаж