В Гърция: Скоростта на предаване на Делта варианта е ужасяваща

В Гърция: Скоростта на предаване на Делта варианта е ужасяваща

Скоростта на предаване на варианта Делта на коронавируса в Гърция е ужасяваща, заяви в четвъртък президентът на Националната организация за обществено здраве (EODY) в страната, съобщава „Катимерини“.

Ще имаме увеличение на случаите тази седмица и следващата, но трябва да разгледаме възрастта на заразените и дали те попадат в интензивно отделение, за да бъдат интубирани, или имаме смъртни случаи“, коментира Панайотис Аркуманеас, отбелязвайки че 99% от онези, които попадат в болница или в реанимация, не са ваксинирани.

Това е „пандемия на неваксинираните„, добави той.

Делта вариантът вече е доминиращ при новите инфекции, като нови данни показват, че процентът на тези случаи се повишава с около 10 процентни пункта на седмица, каза той.

„Скоро ще достигне 70%, сега го виждаме на островите, особено на островите, които наблюдават нарастване на инфекциите“, обясни той.

Патологът и експертът по инфекциозни болести Мариос Лазанас коментира, че времето на четвъртата вълна на пандемията е изненадало експертите. „Честно казано, очаквахме го, но не и толкова бързо. Тоест, мислехме, че това цунами ще дойде в края на август, но дойде много по-бързо„, каза той.

Делта е много по-заразна мутация и в същото време ваксинациите в Гърция не са напреднали до степен, в която би трябвало. „Ваксинациите са значително намалени. Хората са ​​на почивка и има проблем.“