НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

В Германия готвят отваряне на училища, постепенно и на театри

Училищата в Германия трябва да отворят врати възможно най-бързо, но само при условие, че се спазват правилата за хигиена. Маските трябва да се носят при пътуване в трамвай или автобус. Това са само от препоръките на Германската академия на науките „Леополдина“.

Според експертите обучението от вкъщи задълбочава и без това съществуващото социално неравенство. Първоначално в училищата трябва да се завърнат учениците, които ще преминат в по-високо образователно ниво, например, учениците от последните класове на началните училища. Учениците в началните училища би трябвало да носят предпазни маски. Освен това първоначално би било добре да се провеждат само часове по немски език и математика в групи с максимум 15 деца, съобщава БГНЕС.

В гимназиите и останалите училища първоначално би трябвало да се преподава само немски език, математика, както и чужди езици. И тук би трябвало да се започне със завръщането на учениците от класовете, на които им предстои преминаване в по-високо образователно ниво – 9 или 10 клас. В последните класове на гимназиите би трябвало да се заложи по-силно на дигиталната форма на обучение. Според експертите от Академията на науките, по-големите ученици могат да се справят по-добре с обучението онлайн. В университетите летният семестър би трябвало да продължи с онлайн лекции и упражнения.

В документа се казва още, че е препоръчително носенето на маски да стане задължително в трамваите и автобусите. В самолетите и влаковете хората също би трябвало да носят маски и да спазват дистанция.

В останалите сфери на обществения живот мерките би трябвало да се смекчат постепенно и то при определени условия. Така например първоначално биха могли да отворят магазините, заведенията и администрацията, препоръчват експертите.

За да е възможно отново да се провеждат командировки и частни пътувания, както и спортни и културни събития, първо трябва да се изпълни едно условие: в болниците да се гарантират “необходимите допълнителни капацитети”, за да може и всички останали пациенти, които не боледуват от Ковид-19, да могат да бъдат приемани и обслужвани както преди пандемията.

Според експертите, театрите би трябвало да отворят преди залите за рок-концерти.

В препоръката на експертите от Академията на науките се казва още, че при стабилизирането на засегнати от кризата фирми само в краен случай трябва да се стига до държавно участие. Съвсем скоро ще има нужда и от нови фискално-политически импулси, убедени са още експертите.

Изследването на „Леополдина“ ще бъде важно при вземането на решение за по-нататъшните мерки в Германия. Това бе обявено от канцлерката Ангела Меркел. Очаква се в сряда, 15 април, тя да обсъди евентуалното разхлабване или удължаване на извънредните мерки с министър-председателите на отделните федерални провинции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *